DAGENS TIPS: Se en kort dokumentär av fotokonstnären Sanna Kannisto om skapandet av fågelfoton på Hangö fågelstation.

SE

Landet andas -animation

Bildkonstnär Geir Byrkjeland

Geir Byrkjelands animation Landet andas handlar om Vasa unika skärgård. Verket är beläget i Vasa centralsjukhus H-hus. Vasaregionen har ett av få geologiska fenomen som kan upplevas och ses under en människas livstid. Det handlar om landhöjning och resterna av den senaste istiden.

Geir Byrkjeland jobbar mångsidigt med målningar, skulpturer och audiovisuell konst. Geir arbetar också i kollektiv.

Jag är Geir Byrkjeland, bildkonstnär från Vasa. Som konstnär har jag gjort en mängd olika verk, målningar, skulpturer och kollektiv konst. Skapandet av Lapuanliike är ett av de största verk jag har varit med om. Jag har också arbetat i cirka fyra år som konstnär och samhällsutvecklare på Bottenvikens UNESCO:s världsarvslista, där vi gjorde många projekt i olika storlekar, till exempel World Heritage Agents, en kollektiv konst samling för förskolebarn, för det arbetet fick jag erkännande av Utbildningsministeriet. Det residens- och konstnärsledda kollektivet Platform har varit min passion i 8 år nu. Under de senaste 20 åren har Platform producerat ett brett utbud av konst och festivaler och samarbetat med hundratals residens artister.

Skärmbild från animationen "Landet andas".

Arbetet Landet andas genomförande

Konstverket jag gjorde för Vasa centralsjukhus består av 3D-animation och en ljudbild. Jag har haft idén för verket länge men det här är den första versionen av den som förverkligats. Arbetet har inspirerats av vår skärgård. Att arbeta med 3D-animering är en process i flera skeden, att modellera själva 3D-världen är i princip att göra en skulptur, därefter animeras skulpturen och slutligen filmas den som ett färdigt videokonstverk. Vanligtvis förändras verket mycket under själva processen, och jag håller inte nödvändigtvis fast vid den ursprungliga idén. Det sker en förvandling under arbetsfaserna. Jag är inte alltid själv heller säker på hur den färdiga versionen kommer att se ut.

Foto: Sami Pulkkinen

Det tog ungefär ett halvår att göra verket, under vilken tid jag upptäckte ett helt nya sätt att arbeta inom 3D.

Inom ramen för arbetet har jag försökt skapa en känsla av inre lugn. Jag hoppas att animationen skulle skapa en plats där åskådaren kunde andas ut ett tag.

Lyssna på presentationen

på finska
på svenska
På engelska