PÄIVÄN VINKKI: Katso lyhyt dokkari valokuvataiteilija Sanna Kanniston lintukuvien synnystä Hangon lintuasemalla.

Sara Wacklin

Teksti: Sampsa Laurinen

Sara Elisabeth Wacklin (26. toukokuuta 1790 Oulu – 28. tammikuuta 1846 Tukholma) oli oululaissyntyinen kirjailija ja naisten koulutuksen edelläkävijä. Hän oli Suomen ensimmäisiä naiskirjailijoita.

Sara Wacklin syntyi Oulussa 26. toukokuuta 1790 yhteen kaupungille mainetta tuoneista sivistysporvarisuvuista. Hänet tunnetaan maamme ensimmäisenä naiskirjailijana, naisten oikeuksien puolustajana ja useiden tyttökoulujen perustajana.

Opettajana Sara Wacklin tunnettiin originellina, pitkänä, laihana ja tummapuikuisena hahmona, herkästi kiivastuvana ja epäluuloisena mutta myös sukkelasanaisena ”Saase-tätinä” (tant Sase). Luokkansa virkistykseksi hän järjesti retkiä ja tanssileikkejä. Ohjasipa hän pieniä koulunäytelmiäkin. Läksyt hän kuulusteli kultakin vuorollaan. Varakkailta perheiltä hän keräsi korkeat lukukausimaksut, mutta köyhälle hän saattoi järjestää vapaaoppilaspaikan.

Opettajantyön Sara Wacklin jätti 53-vuotiaana ja muutti Tukholmaan vireämmän kulttuurielämän pariin. Äiti ja veljet olivat muuttaneet meren taa jo ennen häntä. Tukholman vanhasta kaupungista Sara Wacklin osti kokonaisen kerrostalon osoitteesta Köpmangatan 12. Yksi puute siinä oli: 5-kerroksisen talon ylimmästä kerroksesta ei avautunut Oulusta niin tuttua, avaraa merinäköalaa. Siksi hän maalautti makuuhuoneen seinät merensinisiksi ja katon vaahtopäiden valkoiseksi. Nyt hän oli vapaa toteuttamaan haaveensa: hän omistautui kirjailijan työlle.

Sara Wacklin perusti Ouluun tyttökoulun syksyllä 1819. Kaupungin porvaristo suosi koulua, mutta hyvin alkanut työ päättyi Oulun paloon 1822. Sama kohtalo toistui Turussa, missä liekit ahmaisivat Wacklinin ja Amalie Ertmanin perustaman tyttöjen sisäoppilaitoksen suurpalossa vuonna 1827. Sara Wacklin palasi Ouluun, perusti kolmannen tyttökoulunsa ja antoi yksityistunteja ranskan kielessä.

Sara Wacklinin muistoreliefi pystytettiin Oulussa Ainolansaareen toukokuussa 1927. Muistokivi on saatu aikaan Oulun Kokoomusnaisten aloitteesta ja suurimmaksi osaksi myös heidän rahoituksella. Sara Wacklinin muistomerkki lukeutuu kuvanveistäjä Into Saxelin myöhäistuotantoon, sillä se valmistui hänen kuolinvuotenaan.

Teksti: Sampsa Laurinen

Svenska Kulturfonden on tukenut Sara Wacklinin “Hundrade minnen från Österbotten” tarinoiden julkaisua.

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *