PÄIVÄN VINKKI: Katso lyhyt dokkari valokuvataiteilija Sanna Kanniston lintukuvien synnystä Hangon lintuasemalla.

Jean Sibelius Hangossa

Hangon museo


Sibelius kävi sekä purjehtimassa että kylpylässä Hangossa, mutta kesällä 1902 hän vietti täällä runsaan kuukauden Tvärminnessä. Aino-vaimo oli raskaana ja alakuloinen. Jean halusi päästä rauhallisempaan paikkaan. Hän asui Södergårdissa, jossa Sakari Topelius, Hjalmar Munsterhjelm ja Juhani Aho olivat aikaisemmin viettäneet kesiä.

Kuuntele tarina Jean Sibeliuksesta Hangossa.

Sibelius kävi sekä purjehtimassa että kylpylässä Hangossa, mutta kesällä 1902 hän vietti täällä runsaan kuukauden Tvärminnessä. Aino-vaimo oli raskaana ja alakuloinen. Jean halusi päästä rauhallisempaan paikkaan. Hän asui Södergårdissa, jossa Sakari Topelius, Hjalmar Munsterhjelm ja Juhani Aho olivat aikaisemmin viettäneet kesiä. Sibelius kuljetutti pianon Södergårdiin hiekkatietä pitkin. Kyseessä oli ensimmäinen piano kylässä ja talon isäntä, luotsi Österlund piti musiikista ja kuunteli salaa Sibeliuksen soittoa. Kesä meni uidessa, purjehtiessa, mutta myös juhliessa Hangossa. Maestro joutui kääntymään lääkärin puoleen luultavasti alkoholin aiheuttamien vaivojen takia. Yksi ystävistä oli hankolainen voinviejä Arthur Borgström, jonka runon Thaïs Sibelius sovitti lauluksi.

Sibeliuksella oli työn alla useampia kappaleita, mutta ainoastaan laulu Untako vain? on päivätty Tvärminnessä 14.7. Hän kävi esittelemässä laulun Ida Ekmanille tämän lähistöllä olevan huvilaan Hästössä, ja hän myös kantaesitti laulun. Säveltäjä kirjoitti vaimolleen, että hän myös oli saanut teemoja viulukonserttoonsa. Sibeliuksen mesenaatti Axel Carpelan kävi tapaamassa ystäväänsä Tvärminnessä. Työn alla oli myös muita yksinlauluja ja uusi versio sävelrunosta Satu. Jean Sibelius oli jo tähän aikaan laajasti tunnettu henkilö, ja kirjailija Jonatan Reuter, joka vietti paljon aikaa Tvärminnessä, kirjoitti Hufvudstadsbladetiin samana syksynä Sibeliuksen vierailusta Tvärminneen. Sibelius itse piti artikkelista, mutta Aino-vaimon mielestä se oli lapsellinen. Alla on ote tekstistä.

”Lämmin, pehmeä hiekka tai sileä kalliopaasi ja tuolla ulkona kristallinkirkas vesi, jonka alla kova ja sileä pohja, kuin lattia hitaasti syvenee ulospäin. Sellaisen näkymän houkutusta ei Sibeliuskaan voinut vastustaa. Hän ui, lepäsi sitten rannalla, ui taas ja nukahti lopulta tuoksuvan männyn varjoon. Aika kului ja hänen isäntäväkensä huolestui. Päivällinen oli odottanut jo tuntikausia, mutta häntä, jonka olisi pitänyt tulla herkuttelemaan tuoreilla kampeloilla, ei näkynyt mailla eikä halmeilla. Luotsi-isäntä huolestui jo tosissaan ja suunnitteli jo ”haravoinnin” suorittamista kadonneen löytämiseksi, kun joku tiesi kertoa, että eräs mies oli nähty uivan aivan hillittömästi alhaalla hiekkarannalla. Kun asia tarkistettiin, löydettiin uimari nukkumasta männyn juurelta ja hänet vietiin riemusaatossa kampeloiden ääreen.”

Jonatan Reuter, Jean Sibelius i Tvärminne, Hufvudstadsbladet 16.9.1902.
Untako vain? Untako vain kaikki’ ollut on, kun olit ystäväin
Kuin lumo laanneen laulelon on muistos mielessäin. 

Mä muistan ruusun antamas, kun pois mä luotas sain, 
kun kiilsi kyynel poskellas; kaikk’ untako lie se vain? 

Kuin vuokko kedon keväisen, niin hetken kestävä, 
mi tieltä uutten kukkien pian kuihtuu kelmeenä. 

Vaan usein on kuin nyyhkyttäin sois ääni rinnassain: 
on kaunein muisto elämäin se vaikk’ ol’ unta vain. 

- Josef Julius Wecksell

Tiesittekö, että Hangossa on Sibeliuspuisto, joka perustettiin vuonna 1953 säveltäjän 88-vuotias päivän kunniaksi terveyskeskuksen viereen. Tvärminnestä löytyy myös Sibeliuksentie.

Lähteet:

Sjöman, Hjalmar & Bonney, Thérèse, kuvaaja Museovirasto, Historian kuvakokoelma. Nyblin, D. & Helander, I. R. Jean Sibelius. Museovirasto. Sjöman, H. Jean Sibelius. Museovirasto. Foto Roos, v. Jean Sibelius pianon ääressä. Helsingin kaupunginmuseo. , Jean Sibelius kirjoittamassa nuottivihkoon. Museovirasto.

1 -arvostelu kohteelle "Jean Sibelius Hangossa"

  1. jacke

    kivaa luettavaa

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *