DAGENS TIPS: Se en kort dokumentär av fotokonstnären Sanna Kannisto om skapandet av fågelfoton på Hangö fågelstation.

SE

Jean Sibelius i Hangö

Hangö museum


Sibelius gick både segling och bad i Hangö, men sommaren 1902 tillbringade han mer än en månad här i Tvärminne. Den enda frun var gravid och deprimerad. Jean ville komma till en lugnare plats. Han bodde på Södergård, där Sakari Topelius, Hjalmar Munsterhjelm och Juhani Aho tidigare tillbringat somrar.

Lyssna på berättelsen om Jean Sibelius i Hangö.

Sibelius gick både segling och bad i Hangö, men sommaren 1902 tillbringade han mer än en månad här i Tvärminne. Den enda frun var gravid och deprimerad. Jean ville komma till en lugnare plats. Han bodde på Södergård, där Sakari Topelius, Hjalmar Munsterhjelm och Juhani Aho tidigare tillbringat somrar. Sibelius transporterade pianot till Södergård längs en grusväg. Det var det första pianot i byn och husets värd, piloten Österlund gillade musiken och lyssnade i hemlighet på Sibelius spela. Sommaren gick till bad, segling, men också fest i Hangö. Maestro var tvungen att träffa en läkare troligen på grund av alkoholrelaterade besvär. En av vännerna var Arthur Borgström, smörexportör, vars dikt Thaïs Sibelius arrangerade.

Sibelius hade flera låtar på gång, men bara låten Untako? är daterad 14 juli i Tvärminne. Han gick för att presentera låten för Ida Ekman i denna närliggande villa i Hästö, och han uruppförde även låten. Kompositören skrev till sin fru att han också fått teman för sin violinkonsert. Sibelius-patronen Axel Carpelan besökte sin vän i Tvärminne. Det fanns även andra solosånger och en ny version av melodidikten Satu. Jean Sibelius var redan vid denna tid en känd person och författaren Jonatan Reuter, som vistades mycket i Tvärminne, skrev samma höst till Hufvudstadsbladet om Sibelius besök i Tvärminne. Sibelius själv gillade artikeln, men Ainos fru tyckte att den var barnslig. Nedan följer ett utdrag ur texten.

• Varm, mjuk sand eller slät stenbas och kristallklart vatten utanför, med en hård och slät botten under, eftersom golvet sakta djupnar utåt. Frestelsen av en sådan uppfattning kunde inte heller Sibelius motstå. Han simmade, vilade sedan på stranden, simmade igen och somnade till slut i skuggan av en doftande tall. Tiden gick och hans värd blev orolig. Middagen hade väntat i timmar, men han, som borde ha kommit för att njuta av den färska flundran, var inte synlig på land eller i halvorna. Befälhavaren var redan allvarligt oroad och planerade redan en? avrättning för att hitta den saknade när någon visste att berätta att en man setts simma ganska ohämmad på en låg sandstrand. När saken kontrollerades hittades en simmare sovande vid foten av en tall och fördes till en flundra i ett jubileum.?

Jonatan Reuter, Jean Sibelius i Tvärminne, Hufvudstadsbladet 16.9.1902.
Bara sov? Sover alla bara? hade varit när ni var vänner Som förtrollningen av en sång är ett minne i mitt sinne. Jag minns att jag gav en ros när jag kom ifrån dig när en tår rann på din kind; allt? untako ljuga det bara? Som en anemon i det vilda på våren, så varar ett tag, mi hur de nya blommorna snart vissnar som en film. Men det är ofta som det snyftande ljudet i mitt bröst: är det det vackraste minnet i mitt liv, eller hur? ol? bara sov. - Josef Julius Wecksell

Visste du att Hangö har Sibeliusparken, som grundades 1953 för att hedra kompositörens 88-åriga dag intill vårdcentralen. Det finns även en Sibeliusväg i Tvärminne.

Källor:

Sjöman, Hjalmar & Bonney, Thérèse, fotograf Museiverket, Historisk bildsamling. Nyblin, D. & Helander, IR Jean Sibelius. Museiverket. Sjöman, H. Jean Sibelius. Museiverket. Foto Roos, v. Jean Sibelius vid pianot. Helsingfors stadsmuseum. , Jean Sibelius skriver i ett notblad. Museiverket.

1 recension för “Jean Sibelius Hangossa

  1. Jack

    trevligt att läsa

Lämna en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *