PÄIVÄN VINKKI: Katso lyhyt dokkari valokuvataiteilija Sanna Kanniston lintukuvien synnystä Hangon lintuasemalla.

Hangon vanha kylpylä

Teksti: Marketta Wall

Hankoon perustettiin kylpylä 1870-luvun lopulla. Aikansa kuuluisuuksia ja kuninkaallisia hoitivat kylvettäjätäret. Tässä kylvettäjätär Edla Helinin tarina.

Kuuntele tarina Mi Grönlundin kertomana.

Minä olen pääkylvettäjätär Edla Helin. Olen ollut täällä jo siitä saakka, kun kylpylä avattiin 1879, mutta nyt tässä uudessa kylpylässä olen pääkylvettäjätär ja olen opettanut myös koko joukon nuorempia naisia tähän ammattiin. Kaikilla meillä on samanlainen puku: musta hame, valkoinen esiliina, lyhythihainen pusero ja punainen liivi. Tänä vuonna vieraita on ollut jo melkein 500, eli puolet enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan. Se johtuu uudistuksista, jotka on tehty tätä sesonkia varten professori Homénin Ranskasta hakemien esikuvien mukaan.

Uudessa siivessä meillä on isompi allas ja kuusi ammehuonetta, joissa voi ottaa vuorokylpyjä. Ne auttavat hermovaivoihin. Siellä on myös neljä höyrykaappia, joista kahta voi käyttää lämpöilmakylpyjä ja kahta tärpättihöyrykylpyjä varten. Reumatismiin tärpättihöyrykaappi on tehokas hoito, samoin männynhavukylpy ja mutahieronta, jota varten on oma huoneensa. Täällä me käytämme vain hienointa, lämmitettyä merimutaa, joka on helpompi huuhdella pois kuin öljy tai vaseliini. Lämpimiä käärekylpyjä varten on myös omat huoneet, ja niitä hankolaisetkin ottavat mielellään, kun ovat flunssassa tai kylmettyneet. Uudessa osassa on myös neulaistumakylpy, joka sekin on tuotu Ranskasta, mutta täällä Hangossa sitä on vähän muunneltu.

Alaraajojen paikalliskäsittelyä varten on erikoissuihkuja, jotka insinööri Huber Helsingistä on kehittänyt professori Homénin ohjeiden mukaan. Tämä tunnetaan Hangon erikoisuutena, ja se oli näytteillä Berliinin lääkärikonferenssissa. Kylmiin jalkoihin ja päänsärkyyn tämä hoito auttaa aivan erityisesti. Näitäkin kylpyjä on professori määrännyt kreivittärelle.

Kreivitär on tullut hakemaan hoitoa ruoansulatusvaivoihin. Niitä ja myös virtsatiehyeiden vaivoja hoidetaan meidän kylpylässä uudella mekaanisella laitteella, jolla annetaan sähkökylpyjä. Sähkövirran määrää säädetään induktsionihuoneessa, josta johtolangat on viety seinän läpi viereisen huoneen kylpyammeen metallilaikkoihin. Sähköhoito-osastolla annetaan myös neliallaskylpyjä, joissa kylpijän kädet ja jalat ovat kukin omissa altaissaan.

Terveysvedenjuonti tapahtuu suurella lasiverannalla Kaivohuonesalongin vieressä, missä klo 7–9, 12–1 ja 6–7 tarjotaan kaikkia yleisiä mineraalivesilajeja, saksalaisia, ruotsalaisia ja kotimaisia, sekä luonnollisia että keinotekoisia, unohtamatta Ronnebyn arsenikkivettä ja pullotettua radioaktiivista vettä. Kreivitär saa täällä Hangossa hyvää hoitoa ja tarpeellista lepoa. Hoitojen jälkeen on vielä aikaa tehdä kävelyretkiä puistossa tai veneretkiä saaristoon ja tanssiaiset on kaivohuoneella joka viikko. Hoitojen ja levon vuoksi on tärkeää, että Kylpyläpuistossa on hiljaisuus illalla kello yhdeksän jälkeen.

Teksti: Marketta Wall, Kuvat & video: Hangon Museo.

Tämä tarina on tuotettu Svenska Kulturfondenin tuella.