DAGENS TIPS: Se en kort dokumentär av fotokonstnären Sanna Kannisto om skapandet av fågelfoton på Hangö fågelstation.

SE

Hangös gamla spa

Text: Marketta Wall

I Hangö grundades ett spa i slutet av 1870-talet. Kändisarna och kungligheterna på sin tid togs om hand av svägerskan. Här är historien om syster Edla Helin.

Lyssna på historien berättad av Mi Grönlund.

Jag är Edla Helin, huvudskötaren. Jag har varit här sedan spaet öppnade 1879, men nu i detta nya spa är jag huvudsyster och jag har också lärt en hel mängd yngre kvinnor till detta yrke. Vi har alla en liknande kostym: en svart kjol, ett vitt förkläde, en kortärmad blus och en röd väst. Det har varit nästan 500 gäster i år, hälften så många som förra året. Det beror på de reformer som har gjorts för den här säsongen, efter de exempel som professor Homén från Frankrike tillämpat.

I den nya flygeln har vi en större pool och sex badrum där du kan ta ett dagbad. De hjälper till med nervproblem. Det finns även fyra ångskåp, varav två kan användas för varmluftsbad och två för terpentinångbad. För reumatism är terpentinångskåpet en effektiv behandling, liksom furubad och lermassage, för vilken det finns ett separat rum. Här använder vi bara den finaste, uppvärmda havsleran, som är lättare att skölja bort än olja eller vaselin. Det finns även privata rum för varma inslagsbad, och hangöborna tar dem gärna när de är influensa eller förkylda. Den nya delen har även ett stickbad, som också har importerats från Frankrike, men här i Hangö har det modifierats något.

Det finns speciella duschar för lokal behandling av de nedre extremiteterna, utvecklade av ingenjör Huber från Helsingfors enligt instruktioner från professor Homén. Detta är känt som Hangös specialitet och visades på Berlin Medical Conference. För kalla fötter och huvudvärk hjälper denna behandling särskilt. Dessa bad har också ordinerats av professorn åt grevinnan.

Grevinnan har kommit för att söka behandling för matsmältningsbesvär. De, liksom urinvägsbesvär, behandlas på vårt spa med en ny mekanisk apparat som ger elektriska bad. Mängden elektrisk ström regleras i induktionsrummet, varifrån ledningarna förs genom väggen till metallplattorna i badet i det intilliggande rummet. Elektroterapiavdelningen tillhandahåller även fyrapoolsbad, där den badandes händer och fötter ligger i var sin bassäng.

Hälsovattenförsörjningen sker på en stor glasveranda intill Gruvsalongen, där från 7 till 9, 12 till 1 och 6 till 7 alla vanliga mineralvattenarter, tyska, svenska och inhemska, både naturliga och konstgjorda, erbjuds, inte att förglömma Ronnebys arsenikvatten och radioaktivt vatten på flaska. Grevinnan får god vård och nödvändig vila här i Hangö. Efter behandlingarna finns det fortfarande tid att ta promenader i parken eller båtturer till skärgården och det är dans i Brunnsrummet varje vecka. För behandlingar och vila är det viktigt att det är tyst i Spaparken efter nio på kvällen.

Text: Marketta Wall, Foton & video: Hangö museum.

Denna berättelse har tagits fram med stöd av Svenska Kulturfonden.