DAGENS TIPS: Se en kort dokumentär av fotokonstnären Sanna Kannisto om skapandet av fågelfoton på Hangö fågelstation.

SE

Soldatens fingrar

Sara Wacklin

Finns det fler motstående yrken än militära och medicinska? Vad händer om en soldat börjar ge råd till en farmaceut om behandlingen av hans sår? Självhjälp på finska. Berättelsen är från Sara Wacklins bok Hundrade minnen från Österbotten? från 1844.

I slaget vid Revonlahti krossade en kanonkula en finsk soldats högra hand så att fingrarna knappt kunde hålla sig stängda.

Soldaten skickades till Uleåborgs sjukhus med de andra sårade. Han ansåg själv att avgångsordern han fick av officeren var meningslös på grund av de fem fingrarna. Han reste dock till staden, där han besökte ett apotek. Där slog han sin sårade hand i disken så att apotekaren blev blek vid åsynen av den. Kallt lugnt bad soldaten om "lite gips till sina värdelösa fingrar". Apotekaren sa till den skadade mannen att omedelbart söka hjälp från en läkare, eftersom "ett plåster inte hjälper ett så allvarligt sår".

"Väl! Allt annat”, svarade soldaten och drog fram en vass kniv med vänster hand. Med den skar han plötsligt av sina sårade fingrar. Sedan sa han "hejdå nu" och gick. Apotekaren ropade, "självklart ta med fingrarna", och rusade för att binda den skadade handen så gott han kunde. Soldaten tog saken i Tyyne lugnt och sa med ett skratt: "Det finns inget annat jag kan göra än att vara en orgelpedal."

Uleåborgs gamla apotek grundades 1762. När man talar om ett gammalt apotek är det första man tänker på den tre våningar höga stenbyggnaden, ritad av Veikko Kallio 1928, som fortfarande står i hörnet av Pakkahuonekatu och Torikatu. Däremot fanns ett ännu äldre apotek bredvid fram till 1960-talet. Kvarterets hörn har en lång tradition av apoteksverksamhet. År 1826 byggdes en stilig träbyggnad av empiretyp på Torikatu 9 för att ersätta apoteket som brann i branden 1822. Det gamla apoteket sträckte sig från platsen för det nuvarande tegelhuset till gränsen för Liitotomten. Enligt traditionen ritades apoteket av Carl Ludvig Engel (1778-1840) själv. Det finns inga bevis för detta, precis som det inte finns några bevis för många andra "ängelhus" i Uleåborg. Det finns en dokumentär om Uleåborg på Åbo apoteksmuseum. Utifrån det kan man få en uppfattning om att problemen på den tiden liknade idag. "På den tiden i Uleåborg skulle det finnas sådana dygder och en givare till denna W Shop Sådana ämnen med hjälp av vilka Han skulle få den han älskar att bli kär i syftet med äktenskapet". Brevet är från den tid då antalet iglar i apotekets inventarie räknades.

Det för alla Uleåborgsbor kända apoteket var verksamt på Torikatu 7 fram till 1983.

Suomennos; Sampsa Laurinen

Källor: Slaget vid Revonlahti, August Malmström 27.4.1808, Nationalmuseikontoret / 1808-års krigskalender, Albert Edelfelt 1890?1899, Nationalmuseikontoret / Erottajas apotek och apotekare Harry Henriksson, tidigt 1900-tal, Nationalmuseikontoret / Uleåborgs gamla apotek i festlig belysning. Museibyrå.

Svenska Kulturfonden har stöttat Sara Wacklin? publicering av berättelser.

Lämna en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *