DAGENS TIPS: Se en kort dokumentär av fotokonstnären Sanna Kannisto om skapandet av fågelfoton på Hangö fågelstation.

SE

Märklig härkomst

Sara Wacklin

Definition av innehåll? Obeveklighet inför motgångar, lugn inför lidande. Historien om den märkliga härkomsten är från Sara Wacklins bok Hundrade minnen från Österbotten? från 1844.

Den gamle sjömannen Anders Hägg, en lång och rejäl kille, anlände till Kallisenmäki en bitter vinterdag. Han var klädd i sjömansmössa och en sliten frieserrock. Bakom honom drog killen en släde som han hade lastat full med tegelstenar. Efter att ha nått toppen av kullen satte han sig bekvämt på toppen av lasten för att gå ner. Men från högsätet kunde han inte ens styra släden. Medan den svalkade backen såg den rutinerade sjömannen lika lugn ut som alltid.

Påskyndad av den tunga belastningen svängde släden åt fel håll, mot en stor öppning, som en färgare som bodde i närheten hade skurit ner i isen för sina behov. Stadigt såg han framåt mot den snabbt närmande öppningen och den säkra livsfaran. Han fick ingen panik och ropade inte på hjälp från folket som stod i närheten, som vid andra öppningen såg med öppen mun i förundran över hur den gamle Häggkillen "skidade" som en kompetent styrman i storm, trots att direkt mot den gapande öppningen. Han kunde bara få en skymt innan släden och lasten försvann blixtsnabbt in i den sjudande massan under isen.

Man hämtade redskap för att lyfta upp den drunknade, och man gjorde på många ställen hål i isen ett par alnar tjocka? utan framgång. Även den tunga släden hade försvunnit in i släden, som mullrade kusligt under isvalvet.

Efter att ha arbetat förgäves i ett par timmar släcktes hoppet om frälsning. Publiken gjorde sig redo att lämna isen. Då hördes, helt oväntat, ett skrik och ett människohuvud sågs sticka ut ur en annan, mindre öppning cirka hundra famnar högre än vad man sökt efter. "Hallå där!" vrålade Hägg: "Hjälp mig ut ur detta förbannat trånga hål!" Avanto var verkligen så liten att han inte kunde klättra upp därifrån förrän öppningens mynning hade vidgats med yxor. Men till sist stod Häggs kille på isen, rätade på sin långa rygg och sa: "Du fick gå i den förbannade fören där nere."

Efter det var Häggs kille aldrig intresserad av störtlopp.

Suomennos; Sampsa Laurinen.

Svenska Kulturfonden har stöttat Sara Wacklin? publicering av berättelser.

Lämna en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *