DAGENS TIPS: Se en kort dokumentär av fotokonstnären Sanna Kannisto om skapandet av fågelfoton på Hangö fågelstation.

SE

Lek och sant

Sara Wacklin

Vänskap är guld, men vad hände i Uleåborg när de två lärarnas okrossbara tillit och lekfullhet skakade hand? Berättelsen är från Sara Wacklins bok Hundrade minnen från Österbotten? från 1844.

Det vill säga i Uleåborg för år sedan två unga mästare och lärare, Falander och Holm. De var allmänt respekterade, och inte bara för att de utförde sitt yrke skickligt, noggrant och flitigt, utan för att de med mildhet och faderlig ömhet förstod att väcka lusten till lärdom och kunskap hos ungdomen, såsom deras talrika kollegor förgäves försökte. , som barbarer, att piska med björkskämt i pojkarnas skägg, ofta dessa på bekostnad av förståelse och hälsa. Falander och Holm var de närmaste vännerna, nästan oskiljaktiga under de lediga stunder som deras läraryrke tillät dem. De stunderna tillsammans hade blivit allt mer sällsynta efter att Falander hade börjat tjänstgöra som hemlärare i sitt hyreshus. På fritiden tyckte vännerna ofta om att fiska och jaga, eftersom de också var skickliga skyttar.

En gång hade Falander och Holm planerat en jakttur: Holm skulle hämta Falander, som skulle lova att sköta arrangemanget. Holm anlände till sin väns plats på överenskommen tid, glad över att hon snart skulle kunna njuta av sin favorithobby i den fria naturen, friska vindar, efter en hektisk dag i skolan. Stor var hans förvåning när hans alltid punktliga vän inte var hemma. Efter ett par minuter hördes Falander komma, glatt ekande av en jaktsång från någon gammal pjäs.

Holm sprang snabbt mot den och tog en pistol från väggen. Samtidigt placerade han sig vid dörren som en vaktsoldat, men efter att ha hedrat sin vän som kom in, stack han lekfullt in gevärspipan i bröstet och ropade till den unge mannen på ett lustigt sätt: "Sir! Din plånbok eller ditt liv!” Skrattande tog Falander i sin tur sin väns pistol och spände på hanen. När båda riktade sig mot varandras bröst, sa Falander glatt: "Jag antar att jag städar mitt hus från rånare trots allt!" Holm avbröt honom genom att ropa: "Dö, barbar!" och tryckte på avtryckaren på den tomma pistolen, vilket fick flintan att gnista av stålet. I nästan samma ögonblick avlossade Falanderk sin pistol. Har redan slagit. När personerna som hörde explosionen rusade in låg vännerna i en blodpöl.

Falander blev så chockad av den fruktansvärda olyckan att han förlorade medvetandet. Med outtröttliga ansträngningar kom han till slut till besinning, men inte till besinning, vilket kanske räddade hans liv till en början. Han visste inte vad som hade hänt. Allt verkade för honom som en fruktansvärd mardröm. Han trodde inte att något sådant faktiskt var möjligt, men han längtade så ömt efter sin vän vid sängkanten att han till sist sa: "Holm måste vara död, för han besöker mig inte."

Suomennos; Sampsa Laurinen.

Svenska Kulturfonden har stöttat Sara Wacklin? publicering av berättelser.

Lämna en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *