PÄIVÄN VINKKI: Katso lyhyt dokkari valokuvataiteilija Sanna Kanniston lintukuvien synnystä Hangon lintuasemalla.

Turkoosi virtaus -teossarja

Kuvataiteilija Terhi Ekebom

Taiteilija Terhi Ekebomin teossarja Turkoosi virtaus Vaasan keskussairaalan H-rakennuksessa sisältää kahdeksan meriaiheista seinämaalausta. Sarja kuvaa vettä lempeänä ja kannattelevana, turkoosina levähdyspaikkana, joka kuitenkin on liikkeessä. Virtauksen liikesuunnat myötäilevät sairaalan käyttäjien liikkumista tilassa.

Terhi Ekebom tutkii teoksissaan havaintoja, tarinoita ja elämyksiä

Olen helsinkiläinen kuvittaja ja kuvataiteilija, teen myös sarjakuvia ja seinämaalauksia. 

Minua kiinnostaa työssäni kerronnallisuus ja visuaalisuus. Haluan tutkia ja välittää teoksissani havaintoja, tarinoita ja elämyksiä. Toteutan mielelläni teoksia sekä pieneen ja intiimiin kokoon esim. kirjoihin, että isompiin tiloihin kuten vaikka vesitorneihin ja talojen julkisivuihin. 

Kuva: Sami Pulkkinen

Turkoosi virtaus teossarjan toteutus

Turkoosin virtauksen työt on maalattu suoraan 7. ja 8. kerroksen seiniin. Töissä on huomioitu käyttäjäturvallisuus monella tasolla. Teoksia ei pysty fyysisesti irrottamaan seinästä. Niiden sisältö on myös lempeää ja hyvää oloa tukevaa. 

Teoskokonaisuuden toivottiin olevan rauhoittavaa, hyvää tunnelmaa tuovaa ja kuvastoltaan meriaiheista. Lähdin pohtimaan teemaa liikkeen ja virtauksen kautta. Luonnoksessani on paljon lempeää, kannattelevaa vettä, jonka virtauksen mukana erilaiset eliöt liikkuvat tiloja käyttävien ihmisten kulkusuuntiin. Halusin tuoda sairaalaympäristöön runsaasti luonnonmuotoja. Kuvamaailma on kauttaaltaan merihenkinen, paitsi leikkihuoneessa, missä linnut istuvat kotipuussaan ja lentävät pilvien päällä. Teoksissa toistuu virtaus, joka viittaa liikkeen suuntaan tilassa, yleisesti kasvuun, muutokseen ja elämän kiertoon. Muita toistuvia elementtejä ovat lumpeet, erilaiset vesikasvit, purjeveneet, linnut ja kalat.

Työskentely lähti käyntiin luonnostellen. Taustatyönä pohdin hyvinvointia lisääviä, rauhoittavia värejä ja teemoja. Kuuntelin taidetyöryhmän esiin tuomia kokemuksia ja tietopohjaa ja yhdistelin niitä kokonaisuudeksi. Aloitin teoksen luonnostelun syksyllä 2021 ja esittelin luonnokset keväällä 2022. Maalaustyö sairaalalla sijoittui touko-heinäkuulle 2022.

Työskentelyn hitaus yllätti minut, vaikka olen tehnyt paljon vastaavia töitä. Isojen pintojen ja tilojen hahmottaminen vie aikansa. On myös merkityksellistä kokea tila, johon teos asettuu ja antaa sen luonnoksesta huolimatta etsiä muotoaan vielä työvaiheessa. Teokset ovat valmistuneet ennen tilaan sijoitettavia muita elementtejä, kuten huonekaluja. Lopullinen kokonaisuus tulee olemaan itsellenikin yllätys.

Teosten toteuttaminen sairaalaan tuntui erityisen merkitykselliseltä, koska sairaalassa koetaan elämään dramaattisestikin vaikuttavia asioita. Toivon että teokset antavat lohtua sairaalan käyttäjille tuoden lempeyttä ja iloa tilaan. Sairaalassa vietetty aika saattaa olla täynnä huolia ja yksinäisyyttä. Myös omaisilla ja henkilökunnalla on tarve levähtää. Toivon että teoksista välittyy katsojille se, että ne on tehty sydämellä.

Kuuntele esittely

suomeksi
ruotsiksi
englanniksi