DAGENS TIPS: Se en kort dokumentär av fotokonstnären Sanna Kannisto om skapandet av fågelfoton på Hangö fågelstation.

SE

Migranthotell för Finska Ångfartygsbolaget

Hangö museum

Hangö var den viktigaste avgångsstaden för migranter vid 1800- och 1900-talens skifte. Omkring 250 000 finländare åkte genom Hangö hamn på jakt efter nytt liv. Boendekapaciteten i Hangö har alltid varit ett problem och i början av 1900-talet var det särskilt många invandrare i Hangö som stannade här en natt eller två innan de fortsatte sin resa genom England till USA. Det finska ångfartygskompaniet, som ansvarade för migranternas resa från Finland, beslöt 1902 att bygga ett migranthotell vid Boulevarden.

audio

Migrationen till USA från Finland hade börjat på 1860-talet, men intensifierades särskilt på 1890-talet då Finska Ångfartygskompaniet startade veckotrafik mellan Hangö och Hull. Hangö var länge den enda vinterhamnen i Finland och det gick en direktlinje från Vasa hit från 1882. Migranter var ett stort tema i samhällsdebatten, till en början var beslutsfattare oroliga när den yngre generationen ville lämna landet, men man insåg så småningom att det också fanns fördelar med att skaffa ny kunskap och egendom genom återvändande migranter. I början var resorna inte organiserade, men när hundratals migranter kom till veckan i veckan krävde även rysk lag en resa. Finska Ångfartygsbolaget tog hand om praktiska ärenden.

Boendekapaciteten i Hangö har alltid varit ett problem och i början av 1900-talet var det särskilt många invandrare i Hangö som stannade här en natt eller två innan de fortsatte sin resa genom England till USA. Till exempel passerade 1902 21 874 migranter genom Hangö och Finska Ångfartygsbolaget, som ansvarade för migranternas resa från Finland, beslöt att bygga ett migranthotell på Boulevarden i anslutning till sitt kontor. Tomten hade tidigare haft ett litet 3-rums gästgiveri, men nu fick invandrarna betydligt mer plats och behövde inte inkvarteras runt om i staden. Om vi går tillbaka till stadens tidiga dagar så var det en ceremoni på 1880-talet på platsen för Hangö Fribal innan vi flyttade till Spaparken. 

Byggnaden stod färdig i december 1902, men togs i drift först på 1903-talet. Ritningarna hade ritats av Ludvig Mallander. Mallander hade tagit examen 1898 som arkitekt. Huset hade två våningar, den nedre våningen var av tegel och den andra av trä. Det fanns 14 sovsalar och en hall. Kvinnor och män hade sina egna avdelningar. Hotellet var klassat för cirka 300 personer. Där hade även vaktmästaren sin lägenhet. Vaktmästaren hälsade på invandrarna vid tågstationen som ligger i slutet av Boulevarden intill marknadstorget. En natt på ett migranthotell kostade 50 pence eller 2? jämfört med idag. Mat skulle tillhandahållas och många fick sin egen lunch. Vaktmästarfrun sålde kaffe och bullar. 

Rummen hade fyra järnsängar med tre våningssängar samt bord, stolar eller korta bänkar, vilket innebar att 12 personer kunde rymmas i ett rum. En sal var ett väntrum dit fartyget förväntades lämna. En läkarundersökning gjordes i en annan sal. Om du inte klarade läkarundersökningen kunde du inte landa i USA. Den vanligaste sjukdomen var en smittsam ögonsjukdom, trakom, som kunde leda till blindhet, men den gick att bota om den behandlades i tid. Hotellet tvättades noggrant två gånger i veckan utöver daglig städning. 

Bredvid Migranthotellet låg både Migrantkontoret och United Bank Office. Migrantkontoret fick sina resebiljetter och där registrerades även passagerarinformation. Banken fick en växel, eller landningspengar, utan vilka det var omöjligt att ta sig i land. En vecka passerade 500 migranter genom Hangö i början av 1900-talet, så de var en välbekant syn i Hangö. Finska Missionssällskapet besökte hotellet varje vecka för att anordna evenemang för resenärer.

På 1920-talet upphörde folkvandringen nästan helt och från 1928 och framåt inrymde byggnaden Hangö skattenämnds kansli. Ångfartygsbolaget sålde möblerna till Oy Hankon Laivanahtausliike Ab 1933 och hela fastigheten 1948. Denna vinter stannade Kotka hamnarbetare som arbetade i hamnen här på vintern. Den andra halvan av byggnaden fungerade som turisthem. På 1970-talet minskade vinterarbetarna och staden hyrde byggnaden som kontorslokal från 1979 och framåt. Det fanns ett museikontor, ett kulturkontor, ett sommaruniversitet, en medborgarhögskola, en turistbyrå, en idrottsbyrå, ett ungdomskontor och en handelskammare. 1992 överläts huset till Castrum Oy och i huset byggdes lägenheter. 

1 recension för “Suomen Höyrylaivayhtiön siirtolaishotelli

  1. Jack

    Idag är Emigrantti Hotel ett levande och bekvämt bostadsföretag!

Lämna en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lyssna på berättelsen om Hangös invandrarhotell på finska.