DAGENS TIPS: Se en kort dokumentär av fotokonstnären Sanna Kannisto om skapandet av fågelfoton på Hangö fågelstation.

SE

Steamship Express

Text: Sampsa Laurinen

Ångfartyget Express har en legendarisk plats i Finlands historia. Expressen byggdes på Oskarshamns varv i Sverige 1877 och fartyget beställdes av det finska företaget Finska Transito Ångbåts. Den var 42,4 m lång, 6,9 m bred och 3,5 m djup, med en toppfart på 10,7 knop på en 400-hästarsmotor. I öppet vatten tog resan från Hangö till Stockholm 17 timmar.

Express byggdes på Oskarshamns varv i Sverige 1877, fartyget beställdes av Hangö-baserade Finska Transito Ångbåts aktiebolag. Den hade en längd på 42,4 m, en bredd på 6,9 m och ett djupgående på 3,5 m. Toppfarten med en 400 hästkrafters motor var 10,7 knop. I öppet vatten tog resan från Hangö till Stockholm 17 timmar.

Historien vände när Expressen började trafikera mellan Hangö och Stockholm i december 1877. Expressens båge kunde skära genom 12 cm tjock is. Den fraktade post, smör och passagerare. Det fanns till en början 8 förstaklasshytter, och det bakre halvcirkelformade gemensamma utrymmet kunde rymma 10-12 passagerare. I nästan 20 år var Express-schemat detsamma: avgångar var från Hangö på lördagar, från Stockholm på onsdagar.

Staten stödde påtagligt Express drift, men redan 1879 gick rederiet i konkurs. På sommaren var linjen inte värd det, eftersom förbindelserna från Helsingfors och Åbo till Stockholm var mer praktiska. Den nya ägaren, redaren Korsman, satsade på vintertrafiken.

Korsman var också VD för Hangö Spa, som visste hur man kunde dra nytta av den publicitet som Express-fartyget fick, som är så viktigt för Finland. Fichtelberger, kurortens dirigent, komponerade Expressmarschen till dess ära.

När upptäcktsresanden Nordenskiöld skulle resa från Stockholm till S:t Petersburg för att berätta om Nordvästpassagen till Rysslands tsar fick han givetvis resa med express via Hangö. Rådgivare Korsman beställde ett granitbord till Kuningattarenvuori, från vilket Nordenskiöld erbjöds en ångkula. Av en ödets egenhet graverades fel datum på bordet, eftersom en vinterstorm försenade Expressens resa till halva nästa dag. På nyårsafton 1881 väntade en jublande skara i hamnen. Idag står Nordenskiölds bord på klippan framför Casinot.

Hangö Express lämnade 1898. Fyra år tidigare hade den tagits över av Suomen Väyrylaiva Osakeyhtiö. Efter att ha tjänstgjort några somrar på linjerna Helsingfors?Stockholm och Åbo? utrustades Stockholm Express som lastfartyg mellan Finland och Riga. 1901 såldes den till fru Tatiana Kukoverova i Arkangeli, när passagerarplatserna utökades. Tre år senare hamnade Express i den ryska statens ägo och fick namnet Solombola, efter en ö nära Archangelsk. Fartyget skrotades 1930.

Foton: Hangö museum.

Källor: Henrik Ramsay: Sjömannens memoarer, finska. Martti Jukola och JW Rangell, WSOY 1947. Alftan, Liewendahl, Barck: Sexornas Jakt, Finlands 6 mR -förbund df 1992. Erkki Maasalo: Sir Henrik får jobb, Fenix-kustannus Oy, 2004.

Denna berättelse har tagits fram med stöd av Svenska Kulturfonden.

Lämna en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lyssna på historien om ångfartyget Express på finska. Berättad av Mi Grönlund.
Lyssna på historien om ångfartyget Express på svenska. Berättad av Nina Palmgren.
Lyssna på historien om ångfartyget Express på engelska. Berättad av Nina Palmgren.