DAGENS TIPS: Se en kort dokumentär av fotokonstnären Sanna Kannisto om skapandet av fågelfoton på Hangö fågelstation.

SE

Arkitekt Wivi Lönn

Staden Iisalmi

Wivi Lönn (1872? 1966) var en produktiv arkitekt, vars byggnader omfattar bl.a. Från Helsingfors, Tammerfors och Jyväskylä. Hon drev en egen arkitektbyrå, den första kvinnan i Finland, och ritade bl.a. flera skolbyggnader. Till exempel ritade han trädelen av Edvin Laines skola i Iisalmi i början av 1900-talet.

Olivia Mathilda Lönn föddes i Tammerfors 1872. Hennes far var bryggmästare Emanuel Wilhelm Lönn och hennes mor Johanna Maria Mathilda Sirén. Olivia var det andra barnet i familjen. Hans äldre bror Fredrik Wilhelm föddes 1870. Efter Olivia föddes 1874 Emil Arvid och 1876 Aina Maria. Familjen bodde nära bryggeriet Onkiniemi i en villa som ägdes av bryggeriet. Lönn mindes med glädje sitt mysiga och vackra barndomshem även på äldre dagar.

Wivi Lönnis barndom präglades av tragedi, hennes far dog 1888, varefter familjen hamnade i ekonomiska problem. Wivis ensamstående mamma fick förlita sig på hjälp från sina barn medan hon försörjde familjen som pensionatskötare. Det tog Wivi 8 år istället för 6 år att gå ut gymnasiet.

I mellanstadiet hade Lönni en utmärkt mattelärare, tack vare vilken han lärde sig att räkna matte på gymnasienivå. I matematik var han bäst i sin klass, vilket ledde till hans intresse för arkitektur. I mellanstadiets sista klasser hade Lönn börjat använda den förkortade formen av sitt namn Vivi och strax därefter formen Wivi. Det vardagliga namnet blev senare etablerat som det namn han använde som arkitekt.

Wivi Lönn är kanske den mest underskattade av de stora finska arkitekterna. Han hamnar ofta i skuggan av Saarinen, Engel, Lindgren och Sonck, även om hans verk är på samma nivå som de tidigare nämnda mästarnas byggnader. 

Wivi Lönn är känt för sina många skolor, bland vilka Tammerfors finska flickskola, Tammerfors Aleksanterinkoulu, Mikkeli finska samskola och Tammerfors Handelshögskola har blivit kända. I Jyväskylä ritade Lönn nästan en hel stadsdel för Seminaarinmäki. För dryckesfabriken i Jyväskylä ritade han en fabriksbyggnad i rött tegel och en bostads- och kontorsbyggnad byggd av sten och trä.

Wivi Lönnis mest imponerande verk är förmodligen Estoniateatern, som än idag dominerar utseendet på Tallinns gamla stad. Estonia teatteri var Wivi och Armas Lindgrens landmärke Thalia från 1908. Med den planen vann de designtävlingen om ett multifunktionellt teater och operahus. Den egentliga Estonia-teatern stod färdig 1913.

Iisalmi Kauppalas första allmänna skolbyggnad stod färdig 1878 på tomt nr 10 i hörnet av dagens Savonkatu och Ilvolankatu. Antalet elever på skolan ökade efter att Iisalmi blev stad, och det behövdes mer utrymme. 1905 köpte staden skoltomten, granntomten nr 9, av Anna Sofia Korhose. Tomterna slogs samman till en tomt och arbetet påbörjades med en ny separat bilaga. 

Wivi Lönn ritade trädelen av Edvin Laines skola i Iisalmi i början av 1900-talet.

1908 stod den nya sidan av riksskolan färdig, en träbyggnad ritad av arkitekten Wivi Lönni. Den nya sidan var en enplans träbyggnad i stil med den gamla sidan som omfattade 6 klassrum och en balsal. Byggnaden var täckt med en järnplåt. Byggnaden var placerad i västra hörnet av tomt nr 9. Området mellan båda skolorna förblev skolgården.? ?En jugend skolbyggnad från början av seklet, ganska rik på detaljer, och representerar Wivi Lönnis produktion. Byggnaden är relaterad till Iisalmiskolans historia. Byggnaden är belägen på en betydande plats i stadsbilden i utkanten av Kyrkslätt.

Museibyrå

Wivi Lönn var verksam fram till 30-talet, men förändringen av den dominerande trenden inom arkitekturen från 1920-talets klassicism till funktionalism avskräckte Wivis vilja att fortsätta formgivningen, även om vissa arbeten färdigställdes så sent som på 50-talet. Wivi Lönn konstaterade att byggmaterial och nya trender har gått om hans tid. Wivi Lönn dog vid 94 års ålder. Han bodde de sista åren i Helsingfors i sitt egendesignade ?Hotel Helkan? i ett hus. Huset finansierades av Wivis mångårige vän, försäljningsrådgivaren Hanna Parviainen, även Hanna hade en lägenhet i samma hus. 

Wivi ligger begravd på Kalevankanka-kyrkogården i sin hemstad, Tammerfors.

Källor:

Allmän katalog över finsk byggnadskultur.

Holmila, P. 2022. Arkitekt Wivi Lönn var kanske ett mer betydande namn inom 1900-talets arkitektur än vad man ens inser. HS.fi 29.4. https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008775566.html

Foton: Helsingfors stadsmuseum. Museibyråns historiska bildsamling. Lönn, W. & Lindgren, A. Estonia Theatre, Tallinn, Arkitekturmuseet.

Skisser: Lönn, W., Tammerfors handelshögskola, Arkitekturmuseet.

Lämna en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *