PÄIVÄN VINKKI: Katso lyhyt dokkari valokuvataiteilija Sanna Kanniston lintukuvien synnystä Hangon lintuasemalla.

Laguuni, Maa kohoaa ja Kaislikossa -teoskokonaisuus

Kuvataiteilija Janna Syvänoja

Kuvataiteilija Janna Syvänojan Vaasan keskussairaalan H-rakennukseen toteuttama teoskokonaisuus koostuu Laguunit, Maa kohoaa ja Kaislikossa teoksista. Syvänoja on kerännyt teosten materiaalit rannoilta. Hänelle materiaali itsessään on teosten tärkeä sisällöllinen ja visuaalinen lähtökohta. Alkuperäiset, kaikille tutut materiaalit säilyvät teoksissa itsensä, muistuttaen menneisyydestään.

Janna Syvänoja toimii monipuolisesti kuvataidekentän eri osa-alueilla

Janna Syvänoja on helsinkiläinen taiteilija, joka toimii monipuolisesti kuvataidekentän eri osa-alueilla. Hän tekee teoksia useissa mittakaavoissa, ne ovat kollaaseja, veistoksia, tekstiilitaidetta, korutaidetta, installaatioita. Teostensa materiaaleina hän on käyttänyt muun muassa puhelinluetteloita, sanakirjoja, sanomalehtiä ja muuta vanhaa käyttöpaperia, hevosen jouhia, linnun sulkia, koivun tuohta ja vanhoja silmälasien linssejä.

Kuvat: Sami Pulkkinen

Teoskokonaisuuden toteutus

Teossarjan osa Laguunit koostuu viidestä osasta. Se on sijoitettu 1. kerroksen hissiaulasta alkavan käytävän seinälle. Seinän turkoosi väri toimii teoksen taustana ja pohjana idealle. Teoksen muotokieli viittaa Vaasan rannikolla maan kohoamisen vuoksi tapahtuvaan laguunien syntyyn. Teoksen materiaali, veden hiomat lasinpalat, on kerätty meren rannoilta. Teoksen visuaalinen ilme muodostaa mielikuvia merestä, rantojen muodoista, veden kimalluksesta ja liikkeestä, levistä, kivistä, jäästä ja lumesta.

Teos Maa kohoaa on sijoitettu 2. kerroksen hissiaulasta seuraavalle käytävälle seinälle. Teos on umpinaisen akryylivitriinin sisällä sijoittuen siniselle seinälle, jolloin akryylilevypohjan läpi näkyvä seinän väri on tullut osaksi teosta. Teoksen ideana on kuvata muutosta, joka tapahtuu Vaasan rannikolla maan kohoamisen vuoksi ja se on tehty rantojen kosteikoista kerätyistä kasvien lehdistä. Enimmäkseen on käytetty Hierakkaa, joka tunnetaan myös vanhana lääkekasvina. Kuva-aiheessa on haettu veden aaltoilevaa pintaa, joka vähitellen muuttuu maaksi ja kasvillisuudeksi. 

Kuvia teossarjan työvaiheista.

Teos Kaislikossa on sijoitettu 3. kerroksen hissiaulasta alkavan käytävän seinälle ja on umpinaisen akryylivitriinin sisällä kuten Maa kohoaa -teoskin. Kaislikossa -teos on sijoitettu vihreälle seinälle ja myös tässä teoksessa seinän väri yhdistyy osaksi kokonaisuutta. Kaislikossa -teos on tehty rannoilta kerätyistä vesilintujen sulista. Rytmikkäästi pystyasentoon kiinnitettyinä ne muodostavat väreilevän pinnan, joka muuttuu tilassa liikuttaessa. Kaislikon asukkaat, linnut ja kaislikon pystysuuntainen huojuva tunnelma ovat samanaikaisesti läsnä.

”Teosten kautta toivon niiden aukeavan paitsi katsojan omiin muistoihin, myös laajempaan kokonaisuuteen. Kantava ajatus teossarjassa on Vaasan rannikon ainutlaatuinen luonne. Maa kohoaa, rantaviiva siirtyy ja maisema elää jatkuvassa muutoksessa.”

Kuuntele esittely

suomeksi
ruotsiksi
englanniksi