PÄIVÄN VINKKI: Katso lyhyt dokkari valokuvataiteilija Sanna Kanniston lintukuvien synnystä Hangon lintuasemalla.

Merellä -teoskokonaisuus

Keramiikkataiteilija Laura Pehkonen

Keramiikkataiteilija Laura Pehkosen teoskokonaisuus Merellä on katsottava ja kosketettava abstrakti keraaminen seinäreliefi. Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen 4.-6. kerroksien käytäväseiniin sijoittuva teos on monista osista kollaasimaisesti koostuva kokonaisuus, jonka materiaalina on käsinvalmistetut uniikit keramiikkakappaleet.

Laura Pehkonen yhdistää teoksissaan eri materiaaleja ja tekniikoita keramiikan eri aikakausilta ja kulttuureista

Olen Helsingissä asuva keramiikka- ja kuvataiteilija. Päämateriaalini on keramiikka mutta työskentelen myös puun ja sekatekniikkamaalausten parissa. Tällä hetkellä työskentelyni keskiössä on uniikkien taideteosten kuten erilaisten seinäteosten ja veistosten luominen. Viime vuosina olen tehnyt keraamisia seinäteoskokonaisuuksia erilaisiin julkisiin tiloihin. Seinäteoksissani tykkään yhdistää runsaasti useita eri materiaaleja ja tekniikoita keramiikan eri aikakausilta ja kulttuureista. 

Kuva: Sami Pulkkinen

Merellä teoskokonaisuuden toteutus

Inspiraationa Merellä-teoksessa on ollut saaristonäkymä kartalla ja merenkulun merimerkistö. Teoksen keramiikkaosaset muodostavat ikään kuin erikokoisia ja -näköisiä saaria, luotoja ja saaristoja seinäpintoihin. Olen myös inspiroitunut merimerkkien ja merikorttimerkintöjen graafisista muodoista, joita yhdistin teokseen. Jokaisessa kerroksessa teoksissa on hieman eri väriskaala: 4. kerroksessa on eniten sinisen sävyjä, 5. kerroksessa vihreän eri sävyjä ja 6.kerroksessa vaaleita sävyjä. 

Aloitin työskentelyn tutkimalla kirjastossa Vaasan seudun merikarttoja ja merimerkistöä ja löytämällä niistä mielenkiintoisia muotoja ja kuvioita joita piirsin talteen muistivihkooni. Aluksi tein paperista leikaten erikokoisia palojen mallikappaleita, joita sommittelin työhuoneeni seinälle vierekkäin. Paperileikkeiden kanssa tutkin erilaisia muotoja ja kokoja, joita ryhdyin sitten toteuttamaan savesta. 

Valmistin teoksen paloja työhuoneellani keväällä 2022 yhteensä neljän kuukauden ajan. Minulla oli projektissa mukana myös työharjoittelija, josta oli työskentelyssä suuri apu. Työskentelyn eri vaiheet, kuivumiset ja polttamiset, rytmittivät työskentelyn kulkua. Työskentelyn edetessä sain lisää ideoita, ja näin työskentely eteni. Lopulta sommittelin paloista eri kerrosten kokonaisuudet työhuoneeni lattialla ja kuljetin palat Vaasaan. Kiinnittäessäni kokonaisuuksia seiniin tein vielä joitakin pieniä muutoksia, jotta teokseen tulisi hyvä rytmi ja tasapaino. 

Kuva: Sami Pulkkinen

Valmistin teokseen paljon erilaisia muotoja, pintoja, tekstuureja ja kuvioita, joista seinäpintaan muodostuu monimuotoisia sommitelmia. Haluan nimittäin, että taideteokseni voi kokea sekä katsoen että koskettaen: keramiikkakappaleiden erilaiset muodot, karheudet, sileydet ja pintastruktuurit ovat tärkeä osa teosta ja sen kokemista. Jotkut palat ovat kuin meren hiomia rantakiviä, ja joissakin paloissa voi nähdä vaikka leväisen pinnan tai kalaverkon kuvion. Mietin teoksen eri paljon värejä ja niiden yhdistelmiä myös tarkkaan. 

Minusta on hienoa saada työskennellä julkisten tilojen teosten kanssa. On kunnia saada teos esille paikkaan, jossa kaikenlaiset eri-ikäiset ja -taustaiset ihmiset voivat sen kohdata. Ajattelen tätä usein työskennellessäni, ja pidän siitä, että tällainen useista erilaisista paloista koostuva teos on tasa-arvoinen jokaista kokijaansa kohtaan, sillä se ei sulje pois kenenkään tulkintaa vaan herättää jokaisessa kokijassa henkilökohtaisia mielikuvia ja tajunnanvirtaa. 

Sairaalaympäristössä toivon teokseni vievän katselijoiden ajatukset jonnekin muualle kuin sairaalaan. Toivon että teokseni tuo hetken iloa ja ihmetystä käytävällä kulkevien ihmisten mieliin ja vie ajatukset pieneksi hetkeksi pois vallitsevasta todellisuudesta.

Kuuntele esittely

suomeksi
ruotsiksi
englanniksi