På havet -konstverk

Keramikern Laura Pehkonen

Keramikern Laura Pehkonens verk “På Havet” (Merelle) är en abstrakt keramisk väggrelief som man kan både se och röra på. Konstverket finns på 4 - 6 våningen i Vasa centralsjukhus H-byggnad. Konstverket placerat på korridorväggarna är en collageliknande helhet bestående av många delar, vars material är handgjorda unika keramiska stycken.

I sina verk kombinerar Laura Pehkonen olika material och tekniker från olika epoker och kulturer av keramik

Jag är en keramiker och bildkonstnär som bor i Helsingfors. Mitt huvudsakliga material är keramik, men jag arbetar även med trä- och mixed media-målningar. För närvarande ligger fokus på att skapa unika konstverk såsom olika väggverk och skulpturer. De senaste åren har jag gjort keramisk väggkonst för offentliga utrymmen. I mina väggarbeten kombinerar jag gärna många olika material och tekniker från olika tidevarv. 

Foto: Sami Pulkkinen

Skapandet av konstverket “På Havet”

Inspirationen till verket “På Havet” var sjökort, sjömärken och den labyrint skärgården bildar. De keramiska delarna av konstverket bildar öar och holmar eller skärgården på väggytorna. Jag inspirerades också av de grafiska formerna av sjömärken och sjökortsmarkeringarna som jag kombinerat i arbetet. Verken på varje våning har en lite olika färgskala: 4:e våningen har flest nyanser av blått, 5:e våningen har olika gröna nyanser och 6:e våningen har ljusa färger. 

Jag började arbetet genom att studera Vasatraktens kartor och sjömärken i biblioteket. Jag hittade intressanta former och mönster i dem, som jag ritade i min anteckningsbok. Först klippte jag olika stora modellbitar av papper som jag placerade bredvid varandra på väggen i mitt arbetsrum. Jag studerade olika former och mönster som jag sedan började utforma i lera. 

Jag gjorde delar av verket i min studio våren 2022 under totalt fyra månader. Jag hade också en praktikant involverad i projektet, som var till stor hjälp i mitt arbete. Arbetets olika faser, torkning och bränning, rytmerade arbetets gång. Allt efter att arbetet fortskred fick jag fler idéer och så här fortlöpte arbetet. Till slut komponerade jag bitarna till de olika våningarna på golvet i mitt arbetsrum och transporterade bitarna till Vasa. Medan jag fäste helheterna på väggarna gjorde jag några små ändringar för att ge konstverket en bra rytm och balans. 

Foto: Sami Pulkkinen

Jag förberedde många olika former, ytor, texturer och mönster för verket, som bildar olika kompositioner på väggytan. Jag vill nämligen att mitt konstverk ska upplevas både genom att skådas men även genom beröring: de keramiska bitarnas olika former, strävhet, jämnhet och ytstrukturer är en viktig del av verket och besökarens upplevelse. Vissa bitar är som havsslipade strandstenar och i vissa bitar kan man se ytan av alger eller mönstret av ett fiskenät. Jag tänkte också noga på verkets olika färger och deras kombinationer. 

Jag tycker det är jätteroligt att få arbeta med konst i offentliga utrymmen. Det är en ära att få visa upp verket på en plats där människor i alla åldrar och bakgrunder möter det. Jag tänker ofta på detta när jag jobbar, och jag gillar att ett sådant här verk, som består av flera olika stycken, är lika med var och en som upplever det, eftersom det inte utesluter någons tolkning, utan väcker personliga bilder och medvetandeström i varje upplevelse. 

I en sjukhusmiljö hoppas jag att mitt arbete tar betraktarens tankar någon annanstans än till sjukhuset. Jag hoppas att mitt arbete ger en stund av glädje för människorna som går i korridoren, och tar deras tankar från den rådande verkligheten för en liten stund.

Lyssna på presentationen

på finska
på svenska
På engelska