DAGENS TIPS: Se en kort dokumentär av fotokonstnären Sanna Kannisto om skapandet av fågelfoton på Hangö fågelstation.

SE

Pikisaari varv

Sara Wacklin

Alla skikt av folket deltog i det gamla firandet. Berättelsen är från Sara Wacklins bok Hundrade minnen från Österbotten? från 1844.

Stadens varv är verksamt på Pikisaari. Flera fartyg som byggs här sjösätts varje år. Ögonblicket när fartyget lämnar sin byggarbetsplats är verkligen festligt. När arbetarna har slagit i kilarna med klubbor för tredje gången börjar skeppet sakta och majestätiskt glida från sin knarrande ställning. De väderbitna stöden faller kraschande mot marken under inflytande av den växande kraft, med vilken den gigantiska skulpturen, ett mästerverk av människohänder, med ökande hastighet störtar ner i det grunda vattnet, som liksom irriterat rusar mot skeppet som ett stormigt hav, så att skumhuvudena kastas mot de avlägsna stränderna. Men snart stannar miraklet ur en förrädare, i sin självkänsla, lugnt i sin bubblande barm. Till och med en flagga dränkt i brusande vindbyar hälsar vågorna på ett vänligt sätt, och namnet på det nya fartyget tillkännages från däck. Då kastas tusentals hattar upp i luften ackompanjerat av hurrarop, och närliggande fartyg viftar med sina fladdrande festflaggor i ett glatt välkomnande till sitt nya syskon. Även de rasande vågorna verkar lugna ner sig och lugna ner sig för att visa vänlig och gästvänlig respekt för nykomlingen.

Och de stackars kvinnorna och barnen är inte det minsta glada över allt detta, för nu har de tillstånd att samla tvålen, som vid spridning på fartygets spår hjälpte den att glida lättare till vattenlinjen.

Glädjen hos arbetarna är också stor. De har trots allt glatt avslutat vinterns arbete och nu är det dags för festen, den uppskjutna julen som rederiet alltid erbjuder dem. Alla som har varit framme på fartyget kan nu bokstavligen simma i öl och sprit, köttig ärtsoppa med mera av hjärtat. Festen varar en dag, och många tar en hel vecka på sig att återhämta sig från en baksmälla.

Suomennos; Sampsa Laurinen.

Svenska Kulturfonden har stöttat Sara Wacklin? publicering av berättelser.

Lämna en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *