DAGENS TIPS: Se en kort dokumentär av fotokonstnären Sanna Kannisto om skapandet av fågelfoton på Hangö fågelstation.

SE

Exuvia -skulptur

Skulptörsparet Pekka och Teija Isorättya

Skulptörerna Pekka och Teija Isorättyäs skulptur “Exuvia” i Vasa centralsjukhus H-byggnad avbildar Sjöflicksländan. Paret fick idén till konstverket när de seglade i Kvarken. En varm sommarmorgon flög ett stort antal turkosblå sländor runt båten, precis som på en älvbal.

Konstnärsparet Teija och Pekka och Isorättyäs verk skildrar medlidande och humor.

Vi är ett par skulptörer som båda är födda 1980 i Torneå. Numera jobbar vi i Helsingfors. Vi gör konst tillsammans och delar hela den kreativa processen tillsammans. Vi väljer material och teknik för våra skulpturer på basen av skulpturens plats eller ämne. Under den kreativa processen letar vi ofta efter nya metoder att utföra verket, och lär oss därmed något nytt. Materialvalen stödjer verkets berättelse och skapar spänning. Våra skulpturer innehåller ofta dimensioner av mediekonst, natur och miljö, som omfattar återvunnet material, mekanisk rörelse och robotik. 

Vårt konstnärliga samarbete började 2006 på Aalto-universitetet. Vår första museiutställning var i Mexico City på Museo Ex Teresa Arte Actual 2008, följt av utställningar på Diego Rivera Anahuacalli Museum och Polyforum Siquieros 2009. Från Mexiko flyttade vi till Berlin, där grundades Invalid Robot Factory. Verksamheten fortsatte till 2013. Därefter gjorde vi konst i marina miljöer både vid Östersjön, i Karibien och på Kobe iJapan. 2019 etablerade vi en konstnärsateljé i Kampen, Helsingfors, där vi tillsammans med vår egen ateljégrupp har producerat våra storskaliga skulpturer. 

Vi har haft utställningar internationellt i flera gallerier och museer, inklusive Kobe Studios i Japan, Ierimonti Gallery i New York och i Kiasma i Helsingfors. 2017 blev vi nominerade till Ars Fennica konstpriset. Bland våra senaste offentliga skulpturer finns Kojamo (2021), en 15 meter lång och 5 meter hög fisk som finns i Torneå, och Bass string wings Jyrki Kankas minnesmärke i Björneborg (2022), en 6 meter hög fågelliknande skulptur som publiken kan spela på.

Foton: Sami Pulkkinen

Skapande av konstverket "Exuvia".

Ämnet för Exuvia är en biologisk händelse, kläckningen av en larv. Förvandlingen innehåller också stark symbolik av självkänsla och motståndskraft. 

Insekten som avbildas i skulpturen är Sjöflickssländan, vars livsmiljö är hav och sjövikar. Till skillnad från de flesta andra sländarter flyger Sjöflicksländanflickan ofta till havs över öppet vatten. Idén om exuvia föddes på havet. Vi seglade i Kvarken området. En varm sommarmorgon när vi vaknade flög ett stort antal turkosblå Sjöflickssländor runt vår båt. 

Bilder på konstruktionen av Exuvia-stycket.

Vid kläckningen klättrar larven upp ur vattnet och torkar sig i solen. Snart spricker larvhuvudet och den vuxna sländan kryper ut. Den rätar ut sina vingar och förbereder sig för att flyga, för att börja ett nytt liv. Den tidigare kroppen, larvskinnet eller exuvia, lämnas kvar som en glasartad liten skatt, en påminnelse om livets underverk. 

Lyssna på presentationen

på finska
på svenska
På engelska