DAGENS TIPS: Se en kort dokumentär av fotokonstnären Sanna Kannisto om skapandet av fågelfoton på Hangö fågelstation.

SE

Spöke på graven

Sara Wacklin

Historien om Aave gaudalu har ansetts vara delvis självbiografisk: som Sara Wacklin samlar en stackars flicka som har förlorat sin pappa här och där informationsbitar, "som en blind kyckling", och lyckas försörja sin mamma och sig själv med lärarens löner. . Berättelsen är från Sara Wacklins bok ?Hundrade minnen från Österbotten? från 1844.

Det var en underbar midsommarafton. Ungdomarna samlades i små grupper och gjorde sina favoritsysslor och underhållning. Några dansade i vräkningen, där polkan spelades non-stop.

Bland adelsmännen och många stadsbröllopsgäster fanns också en fattig, ful och osäker flicka som hette Julma. Han hade förlorat sitt världsliga stöd i tidig ålder och var tvungen att uppleva svår fattigdom i skolan. Av medlidande med den faderlösa flickan hade det ädla folket accepterat henne bland sig.

Efter att ha återvänt till bröllopshuset satte sig sällskapet genast vid det rikliga frukostbordet. Snart avbröts emellertid deras måltid när några bönder berättade om en incident som orsakade allmän förvirring. Tidigt på morgonen, när de hade gått upp till kyrktornet för att ringa i klockorna för att hedra den heliga dagens början, hade spöket stigit upp ur Rajalins grav och dröjt sig nära den ett par timmar. De var till och med redo att svära på detta. Gästerna tittade på varandra utan att veta vad de skulle tro. Då reste sig den bleke, magre och lättklädde grymma från bordet och sa: "De talar sanning. Jag är ett spöke."

Suomennos; Sampsa Laurinen.

Svenska Kulturfonden har stöttat Sara Wacklin? publicering av berättelser.

Lämna en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *