PÄIVÄN VINKKI: Katso lyhyt dokkari valokuvataiteilija Sanna Kanniston lintukuvien synnystä Hangon lintuasemalla.

Vistiahon lato Kiiskiseltä -taideteos

Taidemaalari Elina Försti

Taidemaalari Elina Förstin teos Vistiahon lato Kiiskiseltä sijaitsee Vaasan keskussairaalan H-rakennuksessa. Försti halusi tehdä sairaalaan teoksen ehjästä ja ryhdikkäästä ladosta. Hän halusi maalauksessa kuvata alkukevään, jolloin osa pelloista on jo aurattu, mutta vielä on jäljellä myös vanhaa sänkeä. Kevät on Elina Förstille merkityksellinen aika, koska silloin valo on puhtaimmillaan ja heräävä luonto kauneimmillaan.

Elina Förstin maalaukset kertovat tarinaa ajan kulusta, hajoamisesta, katoamisesta ja muutoksesta

Elina Försti (s.1971 Evijärvi) on Alajärvellä asuva ja työskentelevä taidemaalari. Försti on valmistunut taidemaalariksi Vapaasta taidekoulusta Helsingissä vuonna 2000. Hän on osallistunut näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla vuodesta 1998 lähtien. Förstin teoksia löytyy mm. seuraavista taidekokoelmista: Valtion taidekokoelma, Paulon Säätiön taidekokoelma, Nelimarkka- museo, Alajärven, Kannuksen, Seinäjoen ja Vaasan kaupunkien taidekokoelmat, HUS kuntayhtymä. 

Maalauksissaan Försti tutkii valoa, väriä ja tilaa käyttäen lähtökohtana eteläpohjalaisia latoja ja muita hänelle mielenkiintoisia rakennuksia ja rakennelmia maisemassa. Förstiä kiinnostaa erityisesti öljyvärin mahdollisuudet materiana tehdä maalauksia. Försti on paikkaan sitoutunut taiteilija ja hänen taiteensa lähtökohta ja aiheet tulevat sieltä missä hän asuu ja elää. Förstin maalaukset kertovat tarinaa ajan kulusta, hajoamisesta, katoamisesta ja muutoksesta jota näemme arkipäivän ympäristössämme. 

Kuva: Sami Pulkkinen

Vistiahon lato Kiiskiseltä -teoksen toteutus

Vistiahon lato Kiiskiseltä on öljyvärimaalaus pellavalle. Pellava on pohjustettu jänisliimalla ja puoliöljypohjusteella vanhan ikiaikaisen reseptin mukaan. 

Olen ollut itse joitakin kertoja sairaalassa. Halusin tehdä sairaalaympäristöön teoksen, joka loisi iloa, elämänhalua ja harmoniaa. Olin jo pidempään suunnitellut maalaavani teoksen tästä Vistiahon ladosta, jonka useita kertoja kuukaudessa ohitan kävely- ja pyörälenkeilläni Kiiskisen peltoaukeamalla. Lato ei ole enää käytössä heinävarastona, mutta sen katosta on pidetty hyvä huoli ja lato seisoo ryhdikkäänä peltotien laidalla. Maalarina minua kiinnosti ladon oviaukko, joka oli osittain peitetty ovilla, mutta laudoitus oli vaillinainen ja sisätilasta siivilöityi kiinnostava valo seinälautojen raoista. 

Minulle oli heti päivänselvää, että sairaalaan tarjoan teoksen ehjästä ja ryhdikkäästä ladosta.  Halusin maalauksessa kuvata alkukevään, jolloin osa pelloista on jo aurattu, mutta vielä on jäljellä myös vanhaa sänkeä. Kevät on minulle merkityksellinen aika, koska silloin valo on puhtaimmillaan ja heräävä luonto mielestäni kauneimmillaan. Lisääntyvä valo ja uuden kasvukauden aloitus on minulle maalarina paras vuodenaika työskennellä. Oli ilo toteuttaa tämä tilaustyö keväällä, joka itselleni taiteilijana on luovin vuodenaika.  

Taiteilija Elina Försti ja öljyvärimaalaus ”Vistiahon lato Kiiskiseltä”.

Tein alustavan viivaluonnoksen ja värisuunnitelman maalauksesta jo syksyllä. Toteutin itse maalausprosessin huhtikuu- kesäkuu välisenä aikana. Tuolloin maalasin teosta lähes päivittäin.  

Maalaus syntyi kerros kerrokselta pohjalta kohti pintaa. Alimmaisissa kerroksissa käytin vastavärejä kuten oranssi- sininen ja punainen – vihreä ja violetti- keltainen. Vastaväri alimpana värinä hillitsee eli murtaa väriä ja sillä tavoin maalarina voin säädellä värin intensiteettiä. Käytän mielelläni kirkkaita, puhtaita värejä, mutta poistan liian räikeyden esim. juuri sekoittamalla joko suoraan väriin aavistuksen vastaväriä tai laittamalla vastavärin alle. Teknisesti itse maalausprosessi sujui suunnitelmien mukaan. Ainoastaan pilvien rakenteisiin tein joitakin muutoksia ja katon väriä jouduin säätämään eli hakemaan väriä kokeilujen kautta.  

Olen tavattoman kiitollinen saamastani mahdollisuudesta toteuttaa tilausteos Vaasan keskussairaalaan.  Tällaisia tilaisuuksia ei tule vastaan kovinkaan usein. Se, että juuri minulta haluttiin teos kyseiseen kohteeseen antaa myös itselleni voimaa ja viestin, että taiteellani on merkitystä. 

Maalauksen ”Vistiahon lato Kiiskiseltä” työvaiheita.

Kuuntele esittely

suomeksi
ruotsiksi
englanniksi