PÄIVÄN VINKKI: Katso lyhyt dokkari valokuvataiteilija Sanna Kanniston lintukuvien synnystä Hangon lintuasemalla.

Ljungbon parantola

Anna Wichmann


Ljungbon parantolan rakennutti Suomen ensimmäisiin naislääkäreihin kuulunut Viva Lagerborg. Rakennuksen piirsi hänen serkkunsa Signe Lagerborg-Stenius. Anna Wichmann osti ja pelasti rakennuksen vuonna 2020. Huvila on nykyisin yksityiskäytössä.

Kuuntele Villa Ljungbon tarina huvilan omistajan Anna Wichmannin kertomana.


Suomen ensimmäisiin naislääkäreihin lukeutuva Viva Sofia Lagerborg (1871-1941) rakennutti vuosina 1910-1913 Hankoon kaupungin vuokraamalle tontille keuhkotuberkuloosin hoitoa varten Ljungbon parantolan, jossa oli 19 potilaspaikkaa. Rakennuksen piirsi Lagerborgin serkku, Suomen ensimmäisiin naisarkkitehteihin kuulunut Signe Lagerborg-Stenius (1870-1968) ja rakennusmestari K. W. Nyqvist suoritti rakennustyön urakalla.

Parantola avattiin tammikuussa 1914 ja Viva Lagerborg toimi sen lääkärinä vuosina 1914-1916. Ensimmäisen maailmansodan seurauksena parantola suljettiin vuonna 1916. Parantola oli vuonna 1918 toipilaskotina, jossa hoidettiin Diakonissalaitoksen aloitteesta joitakin haavoittuneita saksalaisia sotilaita. Vuonna 1920 parantolarakennus myytiin metodistiyhdistykselle, joka piti siinä lastenkotia. Myöhemmin rakennuksessa toimi Hangon kaupungin ylläpitämä tuberkuloosiparantola vuosina 1927-1936, jonka jälkeen se oli kunnalliskotina (vanhainkoti). Myöhemmin parantolassa toimi mm. nuorisokoti, työpajoja ja yhdistyksiä. Rakennuksessa oli vielä 1990-luvulla asuntoja.

Parantola pääsi käytön puutteessa huonoon kuntoon ja kaupunki siirsi sen purettavien rakennusten listalle vuonna 2009. Suomen ensimmäisiin naismeriupseereihin kuuluva Anna Wichmann (1982-) kertoi kiinnostuksestaan ostaa ja kunnostaa parantola. Vuonna 2020 parantola vaihtoi omistajaa ja siinä aloitettiin mittava peruskorjaus. Wichmann haki parantolalle suojelua rakennusperintölain nojalla. Nykyisin huvila toimii yksityisasuntona. Huvilan elämää voi seurata Instagram-tilillä @villalifefinland.

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *