DAGENS TIPS: Se en kort dokumentär av fotokonstnären Sanna Kannisto om skapandet av fågelfoton på Hangö fågelstation.

SE

Ljungbon Sanatorium

Anna Wichmann


Ljungbo sanatorium byggdes av Viva Lagerborg, en av Finlands första gynekologer. Byggnaden ritades av hans kusin Signe Lagerborg-Stenius. Anna Wichmann köpte och räddade byggnaden 2020. Villan är nu i privat bruk.

Lyssna på berättelsen om Villa Ljungbo berättad av Anna Wichmann, villans ägare.


Viva Sofia Lagerborg (1871-1941), en av Finlands första kvinnliga läkare, byggde 1910-1913 ett sanatorium i Ljungbo med 19 bäddar på en tomt som staden arrenderade till Hangö för behandling av lungtuberkulos. Byggnaden ritades av Lagerborgs kusin Signe Lagerborg-Stenius (1870-1968), en av Finlands första kvinnliga arkitekter, och byggdes av byggmästaren KW Nyqvist.

Sanatoriet öppnades i januari 1914 och Viva Lagerborg var dess läkare 1914-1916. Till följd av första världskriget stängdes sanatoriet 1916. 1918 användes sanatoriet som konvalescenthem för att behandla några sårade tyska soldater på initiativ av Diakonissinstitutet. 1920 såldes sanatoriebyggnaden till en metodistförening som inhyste ett barnhem. Senare inrymde byggnaden ett tuberkulossanatorium som drevs av Hangö stad 1927–1936, varefter det var ett kommunalt hem (vårdhem). Senare inrymde sanatoriet bl.a. ungdomshem, verkstäder och föreningar. Det fanns fortfarande lägenheter i byggnaden på 1990-talet.

Sanatoriet var i dåligt skick på grund av bristande användning och staden flyttade det till listan över byggnader som skulle rivas 2009. Anna Wichmann (1982-), en av Finlands första kvinnliga sjöofficerare, sa att hon var intresserad av att köpa och renovera sanatoriet. 2020 bytte sanatoriet ägare och genomgick en större renovering. Wichmann ansökte om skydd enligt byggnadsminneslagen för sanatoriet. Idag fungerar villan som privatbostad. Du kan följa livet i villan med ett Instagramkonto @villalifefinland.

Lämna en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *