DAGENS TIPS: Se en kort dokumentär av fotokonstnären Sanna Kannisto om skapandet av fågelfoton på Hangö fågelstation.

SE

Fångar fria

Sara Wacklin

Sara Wacklin beskrev ofta uthållighet, extraordinärt mod och en exemplarisk känsla av solidaritet. Men vad hände när myndigheterna lämnade staden och brottslingarna bestämde sig för att ta lagen i egna händer? Berättelsen är från Sara Wacklins bok Hundrade minnen från Österbotten? från 1844.

En ljuv sommarmorgon, när guvernören i Uleåborg var på officiell resa, stadens högre tjänstemän vandrade på landsbygden, och alla arbetare var sysselsatta på fälten, ängarna, hamnen eller fisket, var vår fridfulla stads arbetskraft mestadels bara slottets fångar. Det var då en brinnande önskan drabbade dem också att komma till friheten, till den vilda naturen för att njuta av sommarvädret. Redan tio på morgonen hade fångarna släppts från sina bojor. Innan dess hade de attackerat vakterna, skadat dem med knivar, mördat en av dem och låst in hela kosackvakten bakom galler, vars vapen de tog bort. Förutom knivar bar de filar som de nu klippte sina kedjor med.

En tjänsteman som stannade hemma beordrade direkt stadstrummisen att ljuda nödsignalen på alla gator, så att folket kunde samlas för att kuva fredsbrytarna. Men till råga på allt hade trummisen också velat njuta av sommaren och vandrade iväg till närmaste klubb, där han nu låg och slarvade i en behaglig fyllestumpa. På den hårda ordern svarade han med salig tillfredsställelse "trum, trum, trum!" och kunde inte ens röra ett finger. Vilket råd nu?

Fara hotad vid tullporten. Stadens viktigaste trumma hängdes runt halsen på en liten pojke som hade tvättats som vikarie. Pojken var inte mycket större än en trumma, men han slog så mästerliga rytmer att hela grupper av barn och elever omedelbart lämnade sina bollar, katekeser, råg- och degskålar för att rusa fram med munnen agape och spetsade öron för att höra det ovanliga trumspelning och det fruktansvärda beskedet att "fångarna på slottet var fria och inställda på att plundra och bränna allt de kunde få tag på i staden". Lyssnarnas fasa fångade snart även den lille trummisen, som plötsligt sa upp sig och sparkade på stora trumman i rädsla på gatan. Men i spetsen för sin snabbt rekryterade grupp sprang han mot slottsfängelset för att se vad som skulle komma och för att visa de fruktade brottslingarna att han inte åtminstone var skyldig till vad som än hände dem.

En krigsveteran som en gång nådde officersgraden blev riktigt upphetsad när han hörde nödsignalen. Under den långa freden hade emellertid hans svärdsklinga rostat så hårt mot skidan, att han med nöd och nöd, med hjälp av sin fru, som darrade av fruktan, och den starka pigan, kunde brotta ut skidan. som hade rivits upp i kriget. Ty han gick nu, lika modig som åren förut, ut ensam för att försvara medborgarnas liv och egendom och för att belägra slottet, i vars skydd fångarna tagit vakternas gevär och ammunition i besittning.

Efter att ha nått närheten av fängelset, rekryterade den gamle krigaren omedelbart en starkt beväpnad smed till sitt kommando. Tillsammans gick de runt slottet för att hindra fångarna från att smyga ut genom luckorna. Under tiden tog eukerna som kom till platsen en liten flicka för att låna en pistol från ett hus där det var känt att skrämma sparvar från trädgården. Skickade tillbaka smart och andfådd från hans lyckade resa, med pistol med honom. Den gavs till befälhavaren, som länge med irritation såg på när de vilt skrattande fångarna sköt genom de öppna fönstren mot åskådarna, som för det mesta höll sig utanför skotthåll.

Vid det här laget hade en av fångarna hittat slottets spritbutik. Dessa utsvultna varelser behövde inte mycket lirkning innan de redan var skrällande och jublande, hoppade och lekte medan ytterligare ett par hårt bundna fångar arbetade hårt med sina klyvar för att frigöra sig från sina tunga järnbojor. Ingen hade försökt fly ännu. De som tog sig ur bojorna väntade på sina olyckliga kamrater och ville inte lämna dem i trubbel. Klockan var redan fyra på eftermiddagen.

Sedan dök den atletiske figuren, sjömannen Monius, upp i spetsen för de sju bredaxlade Korstos. Tillsammans rusade de mot slottet. Attacken fick sällskap av en gammal krigsveteran med sina trupper (med smeden han befäl över).

Fängelsets ytterport i trä bröts snabbt ner med yxor och stockar, trots att fångarna rusade från sidan av slottsgården för att slå tillbaka. En blodig strid började. Skott utbyttes och många olyckliga fångar föll döda eller sårade till marken. Till slut lyckades 10 modiga män som kämpade med sina liv för allmän säkerhet besegra och fånga 48 brottslingar.

Suomennos; Sampsa Laurinen.

Svenska Kulturfonden har stöttat Sara Wacklin? publicering av berättelser.

Lämna en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *