DAGENS TIPS: Se en kort dokumentär av fotokonstnären Sanna Kannisto om skapandet av fågelfoton på Hangö fågelstation.

SE

Ljus under ytan -konstverk

Skulptör Paula Blåfield

Skulptören Paula Blåfields keramiska skulpturverk i Vasa centralsjukhus H-byggnad skildrar den rika undervattensvärlden av Kvarkens flador och glosjöar. Olika typer av undervattensväxtligheter som glimmar när solen lyser på dem genom vattnet.

Säreget för Paula Blåfields verk är tvärkonst, kollektivitet och engagemang

Jag är keramiker och skulptör från Vasa. Jag tog examen från Konstindustriella Högskolan med en magisterexamen i konst 1985, och sedan dess har jag haft ett flertal privat- och grupputställningar i Finland och utomlands. Jag har även gjort kulturevenemang för barn och arbetat med äldre i olika konstprojekt. Mitt arbete präglas av tvärkonst och grupparbete, utställningarna är ofta interaktiva.

Foton: Sami Pulkkinen

Skapandet av Ljus under ytan

Mitt konstverk till Vasa centralsjukhus H-byggnad är gjord av keramik. Jag har använt olika keramiska glasyrer, järnmetalloxider och porslinsguld i det. Verket består av fyra olika stycken, varav tre är placerade på vägg kanten och en, föreställande solen, hängs på väggen.

Tanken uppstod när jag studerade Bottenvikens flador och glosjöar, hur kustlandets höjning sakta fyller upp de grunda havsvikarna. Först stiger vattnet och det sker en översvämning, när kopplingen till havet försvinner skapas en flada som övergår i en sötvattensjö. Flador erbjuder en skyddad miniatyrvärld för speciell vegetation. Kolja och abborrgräs, sågskägg och harrar sträcker sig efter solens strålar. Mitt arbete har tre delar som beskriver denna fascinerande undervattensvärld. I delen av verket på väggen reflekterar den orangegulda solen sitt gyllene ljus på väggen i korridoren.

Processen från idé till arbete gick från skissstadiet till tillverkningen av provbitar. Med hjälp av keramiska miniatyrmodeller provade jag många olika former och olika glasyrer till dem. Att göra keramik är utmanande på grund av glasyrernas överraskande karaktär. Glasningens tjocklek och bränningstemperaturen påverkar färgen och slutresultatet syns först när arbetet är klart, varefter det inte längre kan ändras, som en målning. Jag använde en glaseringsspray för den sista biten, som ändrade färgerna på biten något. Solen sprack i glasbränningen, men jag hade gjort pappersmönster av den, så det var lätt att göra om. Jag är nöjd med slutresultatet och nyanserna på glaseringen är som jag planerat. Att göra keramik tar alltid mycket tid. Biten formas, den torkar i minst en vecka, sedan följer råbränning, glasbränning och guldbränning. Hela denna process tar tre veckor.

Med hjälp av färgerna och formerna skall det keramiska verket liva upp utrymmet och skapa en positiv atmosfär. Verket är abstrakt och ger utrymme åt betraktarens fantasi. Sjukhusmiljön och stämningen i väntrummet skall vara avlastande men även spännande för besökaren. Mitt tredimensionella arbete är tänkt att ha en lugnande verkan, men också att väcka intresse för att utforska det från olika sidor och vinklar. Färgerna och formernas rikedom inbjuder åskådaren att röra konstverket. Som material lämpar sig keramik mycket väl i sjukhusmiljö, eftersom det är helt underhållsfritt, det räcker att det att torkas på damm.

Lyssna på presentationen

på finska
på svenska
På engelska