DAGENS TIPS: Se en kort dokumentär av fotokonstnären Sanna Kannisto om skapandet av fågelfoton på Hangö fågelstation.

SE

Vraket av Pirtu-Veera

Text: Ilkka Rautio

Den mörka och regniga oktoberkvällen 1957 gick motorfartyget Asa Finn, som seglade i kollast, vilse på farleden väster om Hangö och kraschade i klipporna. De passerande fartygens ledningar skakade fartyget och Asa Finn började fylla på med vatten. Captain August Route körde fartyget till närmaste stim där det sjönk mellan Lilla och Södra Klippingen. Asa Finn var bara ett av fartygets namn. Under förbudslagen chartrade fartyget avlastning för törstiga från södra grannen och det var känt under smeknamnet Pirtu-Veera. Fartyget byggdes 1918 i Norköping, Sverige och döptes i Wera.

Brantevik Ab var ett rederi som ägdes av skåningen Henning Edling. Edling började sjöfart 1916 och hans storhetstid var på 1920- och 1930-talen. Henning Edling var en kosmopolit som tillhörde den rika eliten i Helsingborg och var en välbekant syn på klubbar och restauranger. 

Motorfartyget Wera byggdes i Norköping, Sverige, på Östersjövarfets varv. Varvet grundades 1917 och Wera var det första fartyget som färdigställdes från varvet. Fartyget kölades i december 1917 och Wera sjösattes i juni 1918. I oktober samma år levererades fartyget till sin kund, Branteviksrederiet. Byggkostnaderna var 527 500 kr.

Wera kommer sannolikt att verka i Östersjöns och Nordsjöns vatten. Under förbudslagen var Wera också en bekant uppenbarelse på finskt territorialvatten när den smugglade sprit från södra grannen till törstiga. I februari 1932 chartrade fartyget potatis på sträckan Åhus - Västra Hartlepool när en brand bröt ut ombord. Fartyget blev svårt skadat och överfördes till ett varv i Helsingborg. Samtidigt fick rederiet som ägde Wera ekonomiska problem. Den globala lågkonjunkturen som började några år tidigare dämpade också rederiernas verksamhet. Redaren Henning Edlings liv, som var i ekonomisk nöd, slutade tragiskt i ett självmord den 9 juni 1932. 

Motorfartyget Wera auktionerades ut 1933 och ny ägare blev Gustaf Erikson, en välkänd åländsk redare. Han var en gång Finlands mest framgångsrika redare.

Gustaf Erikson var mest känd som ägare av segelfartyg. Han undvek bränslekostnaderna för motorbåtar och sa att vindkraft var gratis. Men från början av 1920-talet utökade han också sin flotta med motorfartyg. På den tiden, på 1920-talet, hade Erikson Nordens största privata flotta och hans fartyg var känt över hela världen. När segelfartygstrafiken minskade kallades han världens största ägare av segelfartyg.

M/S Wera

 • Längd: 46,6 m
 • Bredd: 8,9 m
 • Lastkapacitet: 630 t
 • Byggår: 1918
 • Varv: Östersjövarvet, Sverige
 • Andra namn: Vera, Asa Fin
 • Kolla in m/s Wera och andra vrak hylyt.net på plats.

Ägs av Gustaf Erikson, Weras namn ändrades till Vera. På försommaren 1936 fick Vera ett särskilt uppdrag. Eriksons flaggskepp och Finlands största segelfartyg Herzogin Cecilie förliste i Engelska kanalen. Harzogin Cecilie, känd som hertiginnan, hade under kapten Sven Eriksons befäl drivit in i det grunda av Sewer Mill Sands. Motorfartyget Vera skickades till platsen och hann transportera kaptenshytt och kalbild till Mariehamn innan hertiginnan sjönk. Skeppsvraket var en stor nyhet världen över och bidrog till att påskynda slutet på seglingseran.

I och med Eriksons död 1947 försvann också segelfartyg så gott som helt från sjöfarten. Då såldes även Wera till den nya ägaren, redaren Ilmari Tuuli. Rederiet han ägde hade trettio fartyg, varav ungefär hälften var ångfartyg. Tuuli hade startat sin egen fartygsutrustning i Koivisto vid 17 års ålder tillsammans med sin bror.

Motorfartyget Vera sågs på bioduken 1953 när kriminalfilmen Warsaw Song spelades in på ett fartyg i Helsingfors och Hamburgs vatten. I en film regisserad av Matti Kassila stoppar gränsbevakningen lastfartyget M/S Vera i Östersjön på natten efter att ha misstänkt att det varit inblandat i smuggling. Inga bevis finns, men fartygets kapten Björn (Åke Lindman) är fortfarande under polisbevakning. Kaptenen börjar förbereda sig för ännu en smugglingsresa till Tyskland, varifrån han också tar med sig sin mystiska kvinnliga vän Ilsen (Chris Paischeff). Den nya passageraren stramar upp stämningen på fartyget till det yttersta. Filmen mottogs en gång väl av kritiker, men senare har Warszawas sång hyllats för sitt utmärkta skådespeleri och insiktsfulla inspelning.

1955 döptes Vera om till Asa Finn och dess nya hemmahamn blev Rauma. I oktober 1957 seglade Asa Finn på Hangös vatten. Den transporterade kollast från Szczecin, Polen, till Helsingfors under befäl av kapten August Reit. En mörk och regnig kväll vid tiotiden gick Asa Finn vilse på farleden väster om Hangö. Vid Lenaborg, där farleden är smal och slingrande, missbedömdes avståndet till Klippingarnas prakt och fartyget kraschade i klipporna.

Det var redan helt mörkt när bogserbåten bad om hjälp. Vågorna från de passerande fartygen gungade fartyget och Asa Finn gled av klipporna. När fartyget fylldes med vatten körde kapten August Reitti fartyget till närmaste grund, där det sjönk mellan Lilla och Södra Klippingen. Besättningen på fartyget lyckades få räddningskryssaren Isokari säkert på däck. Kolet i Asa Finns last blev oanvändbart och dess räddning övergavs.

Idag är Asa Finns vrak på sitt djupaste djup på sex meter. Det finns valv kvar av fartyget men däcket har redan gått sönder. Vrakets fören är på ytan och kan utforskas genom att snorkla.


Källor:

www.aanimeri.fi

www.ostersjovarvet.se 

www.hylyt.net

National Audiovisual Institute

Håkansson, K. (2015) Medium i fält: Sjömansliv med segel och ånga.

2 recensioner för ?Pirtu-Veeran hylky?

 1. Jack

  Trevligt att läsa

 2. En ivrig vrakdykare

  Vi gick till vraket för att filma på en båt. Ett helt otroligt vrak!

Lämna en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lyssna på berättelsen om Pirtu-Veera-vraket på finska.