DAGENS TIPS: Se en kort dokumentär av fotokonstnären Sanna Kannisto om skapandet av fågelfoton på Hangö fågelstation.

SE

Mannerheim

Text: Sampsa Laurinen

Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867? 1951) var en finsk militärledare och statsman. Mannerheim blev finländarnas nationalhjälte i början av vår självständighet. 1919 flyttade Mannerheim sin kyrkbok till Hangö och vintern 1920 hyrde han en villa på Stora Mäntysaari som fick namnet Stormhälla, Stormklippan.

audio

Mannerheim blev finländarnas nationalhjälte i början av vår självständighet. Han personifierades genom befrielsen från det ryska oket. Mannerheim kände till sitt Ryssland eftersom han först hade tjänstgjort som kejsare som officer på flera första världskrigets fronter, men flyttade västerut när bolevikerna kom till makten. Mannerheim sågs som upplösaren och garanten för vårt eget traumatiska inbördeskrig. Hans personliga relationer med Europa uppskattades också när ett litet, självständigt sökande Finland behövde internationellt erkännande.

Medan Mannerheim utöver allt detta var en trevlig, stilig, ädel, god följeslagare, föredömlig i offentligt uppförande och europé i paritet med förträfflighet i sin karaktär, hade han ingredienserna i en direkt personkult. Och beundran var inte begränsad till Finland, utan "den kosmopolitiske adelsmannen och hjältegeneralens karisma, hållning och till och med gångstilen beundrades ända till utländska tidningar".

1919 flyttade Mannerheim sin kyrkbok till Hangö. Självständigheten tillät Mannerheim att ansöka om skilsmässa genom de finska domstolarna, eftersom hans hustru hade flyttat till Paris för resten av sitt liv så tidigt som 1901, och hans två döttrar också bodde utomlands. Mannerheim, 52, var en fri man.Vintern 1920 hyrde han en villa på Stora Mäntyön, som heter Stormhälla, Storm Rock. Det renoverades och byggdes snart ut. Arkitekt Jarl Eklund.

Café Afrika, som verkade på grannön, var vid tidpunkten för förbudslagen känt för sitt "hårda te", som officiellt fick sitt "starkare än stål" stål endast från kundernas egna fickmattor. Bruset från fyllonen störde Mannerheim, som köpte kaféet åt sig själv. Guidad av sin osvikliga instinkt för stil gjorde Mannerheim caféet unikt. Själva namnet De fyra vindarnas hus är som en vers från en orientalisk dikt.

Modellen var en fransk lantrestaurang. Dukarna var blå och vita och dekorerade med liljemönster, servisen var blå och vit, stolarna var mörkfärgade och de hade sittsektioner vävda av ett snöre. Alla borden hade små klockor, på väggarna ljuskronor med två ljus, på golven vassmattor och på fönstren röda pelargoner. På hyllan stod en rad roliga lergods i rustik stil som hade samlats in från hela Frankrike. Servitörernas svarta klädsel inkluderade ett vitt, spetsdekorerat förkläde som Bretagne. Och som ett körsbär på toppen av en tårta serverades specialiteten från de fyra vindarna med en egen kaffeblandning och en tårta gjord med eget recept.

Mannerheim njöt alltid av sin frukost klockan 9 vid samma hörnbord: kaffe och en äggmacka som hade kokats i 4,5 minuter. Först då öppnades dörrarna för kunderna. På kvällen, vid stängningstid, återgick Mannerheim till att räkna kassan. 1920-talet låter som en fridfull vaggvisa i Mannerheims liv. Han föredrog att börja sin sommardag med ett morgondopp. Han njöt av havsluften, red på sin häst som heter Neptunus eller gick som han ville. Han besöktes av europeiska kändisar, som gäster för vilka han själv reste. Umgänget, konsten, musiken och litteraturen var en naturlig förfriskning för honom, och i Hangö syntes han även i publiken vid flera kulturevenemang.

Fyrvindsrummets vägg, restaurerad av Hangö-baserade krögaren Nixu Knichter, är fortfarande dekorerad med ett fotografi av Mannerheim. Det sägs att samma dag som Mannerheim dog 1951 föll plaketten av väggen.

Text: Sampsa Laurinen

Foton: Mannerheimmuseets bildarkiv, Hangö museum. Målarbilder: Jussi Luostarinen. Källor:: Birgitta Ekström-Söderlund: I Hangö än utomlands som referens i Hangö museums publikationsserie nr 22, 2003. Esa Lilja: Mannerheim, som förlorade presidentvalet, rymde till Hangö, caféentreprenör.

Denna berättelse har tagits fram med stöd av Svenska Kulturfonden.

1 recension för “Mannerheim

  1. Jack

    Detta har inte upprepats i andra medier.

Lämna en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lyssna på berättelsen på finska. Berättad av Mi Grönlund.
Lyssna på berättelsen på svenska. Berättad av Nina Palmgren.
Lyssna på berättelsen på engelska. Berättad av Nina Palmgren.