DAGENS TIPS: Se en kort dokumentär av fotokonstnären Sanna Kannisto om skapandet av fågelfoton på Hangö fågelstation.

SE

Herbarium -fotokonstverk

Fotokonstnär Sandra Kantanen

Fotokonstnär Sandra Kantanens ”Herbarium” i Vasa centralsjukhus hus -H presenterar välbekanta och exotiska växter med mikroskopisk precision. Växterna har avbildats med hjälp av en skanner och de två meter höga avdragen avslöjar de minsta detaljerna i växten. Bildernas nästan onaturliga precision avslöjar något om naturens struktur.

I sina verk kombinerar Sandra Kantanen fotografi med måleri

Jag är fotokonstnär bosatt i Hangö och jag jobbar med natur- och landskapsteman. Jag kombinerar fotografi och måleri i mina verk och behandlar traditionen landskapsmåleri med nya metoder. I mitt arbete använder jag mig av digitala metoder och experimentella tekniker, för att ta fotografiets uttryck framåt i min egen genre. Min senaste bildserie "Smokeworks" från 2016-2021 är fotograferad i Hangös skogar. Serien är relaterad till trädens minne och har sitt ursprung i Hangös krigsupptäckter. Jag har iscensatt landskapen med rökbomber och manipulerat bilderna digitalt.

Foto: Sami Pulkkinen

Implementering av ”Herbarium”-kollektionen.

Verken för sjukhuset gjordes genom att avbilda växter med en skanner. Jag har byggt en ministudio ovanpå en stor skanner, där jag har exponerat olika växter. Jag har samlat växterna från trädgårdar, naturen och blomsteraffärer.

Jag har utvecklat denna metod sedan 2001 för tidigare arbeten. Blomsterserien "Distortions" är gjord på liknande sätt, men växterna har flyttats under exponeringen, vilket skapar en bild av en lång exponering. Motivet bryts ner i dem, likt en rinnande målning.

För sjukhusets patientrum har motivet hållits enkelt, växten har legat stilla under hela exponeringen så att den kan ses som den är. Växternas detaljer blir huvudsaken. 

Foton: Sami Pulkkinen

I början av projektet var utgångspunkten att göra landskapsbilder till patientrummen. Det var utmanande att hitta tillräckligt många verk som lämpade sig för en sjukhusmiljö, så vi gick vidare till ämnet växter, för vilket jag hade den perfekta avbildningsmetoden. Jag föreslog den här serien just på grund av den stora storleken på de slutliga verken. Vi skulle få enorma filer, som vi kunde göra två meter höga utskrifter av utan att tappa i kvalitet. Detaljerna skulle tjäna på att synas.

Produktionsfasen av verken, från landskapsfoton till färdiga växtarbeten, tog ungefär ett halvår och säsongen innebar små utmaningar för att hitta växterna. I utförandet av verken ställer den stora storleken på avdragen till med utmaningar. Jag tar mina landskapsbilder med en medelstor digitalkamera. Stora storlekar innebär utmaningar för minneskort, datorkapacitet och mjukvara. Alla processer saktas ner, även de minsta hårstråna syns i det färdiga stora avdraget. 

Jag hoppas att patienterna trivs i rummen och att verken bidrar till att skapa en rofylld atmosfär som för tankarna till mångfalden i naturen. Som konstnär måste man acceptera att man inte kan kontrollera allt – slutresultatet är alltid en överraskning och förhoppningsvis en bra sådan.

Lyssna på presentationen

på finska
på svenska
På engelska